Jandarma istedi, mahkeme Bianet'in de aralarında olduğu 136 adrese erişim engelli getirdi

Jandarma istedi, mahkeme Bianet'in de aralarında olduğu 136 adrese erişim engelli getirdi

T24 Haber Merkezi

Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 16 Temmuz tarihli yazısı ile aralarında “bianet”, "Gazete Fersude", “ETHA” ve “Geziyi Savunuyoruz”un da bulunduğu 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabı için erişim engeli kararı verdi.

15 internet sitesi

Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla, aralarında Facebook, Instagram hesapları ve 15 internet sitesinin de bulunduğu toplam 136 adrese erişim engellemesi geldi.

Adı geçen internet siteleri: Bianet, Etha, Halkın Sesi TV, Özgür Gelecek, osp.org, geziyisavunuyoruz.org, Gazete Fersude, Yeni Demokratik Gençlik, Umut Gazetesi, Kızıl Bayrak, Marksist Teori, Direnişteyiz, Mücadele Birliği. Antakya Sokak. 

Milletvekili Oya Ersoy'un Twitter hesabı da var

Mahkeme kararında engellenen adresler arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Oya Ersoy'un Twitter hesabı da bulunuyor.

T24'e konuşan Ersoy, Twitter hesabının kapatılmasının suç olduğunu söyleyerek "Yarın avukatlarım kararı isteyecekler ve tabii ki itiraz edeceğiz. Bu kararda imzası olan hâkimi de HSK'ya şikâyet edeceğiz. Bu karar, milletvekillerinin dokunulmazlığının sınırlarının daha da daraltıldığını gösteriyor. Milletvekillerinin sosyal medya hesapları da dokunulmazdır. Şu an Twitter hesabım açık çünkü süreç şöyle işliyor: Karar BTK'ya gidecek, ardından Twitter'a gönderilecek ama biz biliyor ki Twitter bugüne kadar bu kararları uygulamadı. Bu halk biat etmez, bu halkın milletvekilleri de biat etmeyecek" değerlendirmesinde bulundu. 

Gazete Fersude Genel Yayın Yönetmeni Tunç: Haber girişi yapamadığımızda kapatıldığımızı öğrendik

Gazete Fersude Genel Yayın Yönetmeni Hayri Tunç, T24’e konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Karar 16 Temmuz’da alınmış ama biz 18 Temmuz’da ­­editörlerin siteye haber girişi yapamamaları üzerine sitenin kapatıldığını fark ettik. Karar metni hiçbir şekilde bize ulaştırılmadı. Avukatlarımız da sitenin tamamına neden erişim engeli getirildiğini öğrenemedi. Bu yeni bir döneme girildiğinin işareti. İnternet üzerinden yapılan yayınlara getirilen sansürün bir devamı. Bir yıllık bir site olarak şu an fersude.net olarak yayınlarımıza devam ediyoruz. Sosyal medya hesaplarımızda ise şu an bir erişim engeli yok.”

Bianet Proje Danışmanı Mater: Durumu tam anlamadık, hem bize bildirilmediği için hem de yayına devam etmekte olduğumuz için...

Kararı Evrensel’e değerlendiren bianet Proje Danışmanı Nadire Mater, ellerine herhangi bir karar ulaşmadığını söyledi. Mater, “Avukatımız mahkeme kaleminden bilgi almak istedi, çünkü daha durumu tam anlamadık, hem bize bildirilmediği için hem de yayına devam etmekte olduğumuz için, mahkeme kaleminden bu kararın doğru olduğunu, bir yanlışlık olmadığını öğrenmiş olduk” dedi. 

Türkiye’de son yıllarda çok sayıda internet sitesinin kapatıldığına ve bunların sayısının dahi bilinmediğine dikkat çeken Mater, “Bu, karşı çıkılması, mücadele edilmesi ve tabii ki boyun eğilmemesi gereken bir karar, ama şaşırtıcı değil. İlk kez bianet’in başına gelmiyor, daha önce kapatılan, karartılan siteler yayınlarına devam ediyorlar. Bir de bianet sadece bir haber sitesi değil, habercilik alanında yaptığımız çalışmalar da var. Yani biz dayanışma içerisinde işimize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Eyüboğlu: Tüm siteye engelleme kararı alınmış

Karara itiraz eden, bianet’in avukatı Meriç Eyüboğlu şunları söyledi:

“Daha önce farklı hâkimlik kararları ile bianet'te yayımlanan haberlere yönelik erişimin engellenmesi kararları verilmişti. Bu kararların tamamına itiraz ettik, sonrasında Anayasa Mahkemesi’ne taşıdık. İki başvurumuzda da Anayasa Mahkemesi verilen sansür kararlarının basın özgürlüğünü ihlal ettiği sonucuna vardı. Diğer başvurularımız halen mahkemenin önünde. Ancak önceki engelleme kararlarında, başvuru (şikâyet) konusu yapılan habere erişim engellenmişti. Oysa şimdi ilgili hâkim, habere değil tüm siteye erişimi engelleme kararı vermiş, üstelik bu denli büyük bir sansür kararını hiçbir gerekçeye dayandırma gereği duymamış."

“Mahkemeden somut bilgi alamadık”

Avukat Eyüboğlu mahkemeye yapılan başvuruda da somut bir bilgiye ulaşılamadığını açıkladı, ancak kararın 16 Temmuz yani Gezi duruşmasından iki gün öncesine ait olduğunu söyledi:

"Erişimi engellenen adresler arasında gezi duruşması sırasında düzenli paylaşımlarda bulunan adreslerin bulunması (ki bu adreslerin bir kısmı Gezi duruşması dışında herhangi bir paylaşımda bulunmayan URL adresleri) Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılan ihbarın (!) Gezi davasıyla ilgili olduğunu düşünmemizi sağladı. Oysa bu denli büyük bir sansür kararını, kararın muhatapları olarak tahmin ve varsayımlarla öğrenmeye, anlamaya, açıklamaya çalışmamız ne denli hukuki bir işlemle karşı karşıya olduğumuzun da açık göstergesi

“En hafif ifadesiyle hukuk skandalı”

"Binlerce haberin yer aldığı bir haber portalı, Jandarma Genel Komutanlığı’nın başvurusu üzerine başkaca hiçbir araştırmaya gerek kalmadan kapatılıyor. Bu kararı verenler gerekçe dahi belirtmiyor. Bu durum en hafif ifadesiyle hukuk skandalı... Keza bu karar ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne yönelik büyük bir saldırı, büyük bir müdahale... Hukuk garabeti.”

Erol Önderoğlu: Son derece keyfi ve tehlikeli

Karara ilişkin sosyal medyadan paylaşımda bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin, “Milli güvenlik” iddiasıyla @bianet_org haber sitesinin erişime kapatılmasına dair aldığı karar, özgür haberciliği hedef alan son derece keyfi ve tehlikelidir. BTK’yı 16 Temmuz’da alınan kararı uygulamamaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararı aynen şöyle:

Kanun ne diyor?

Erişim engelleme kararına dayanak olan 5651 sayılı kanunun 8A Maddesi şöyle:

MADDE 8/A- (Ek: 27/3/2015-6639/29 md.)

(1) Yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebeplerinden bir veya bir kaçına bağlı olarak hâkim veya gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde, Cumhurbaşkanlığı veya millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması ile ilgili bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebilir. Karar, Başkan tarafından derhâl erişim sağlayıcılara ve ilgili içerik ve yer sağlayıcılara bildirilir. İçerik çıkartılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereği, derhâl ve en geç kararın bildirilmesi anından itibaren dört saat içinde yerine getirilir.

(2) Cumhurbaşkanlığı veya ilgili Bakanlıkların talebi üzerine Başkan tarafından verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı, Başkan tarafından, yirmi dört saat içinde sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırk sekiz saat içinde açıklar; aksi hâlde, karar kendiliğinden kalkar.

(3) Bu madde kapsamında verilen erişimin engellenmesi kararları, ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL, vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verilir. Ancak, teknik olarak ihlale ilişkin içeriğe erişimin engellenmesi yapılamadığı veya ilgili içeriğe erişimin engellenmesi yoluyla ihlalin önlenemediği durumlarda, internet sitesinin tümüne yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı verilebilir.

(4) Bu madde kapsamındaki suça konu internet içeriklerini oluşturan ve yayanlar hakkında Başkan tarafından, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu suçların faillerine ulaşmak için gerekli olan bilgiler içerik, yer ve erişim sağlayıcılar tarafından hâkim kararı üzerine adli mercilere verilir. Bu bilgileri vermeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, üç bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.

(5) Bu madde uyarınca verilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyen erişim sağlayıcılar ile ilgili içerik ve yer sağlayıcılara Başkan tarafından elli bin Türk lirasından beş yüz bin Türk lirasına kadar idari para cezası verilir.