Makro ihtiyati tedbirler önlemi: Dolar mevduat faizi sıfıra gidiyor

Makro ihtiyati tedbirler önlemi: Dolar mevduat faizi sıfıra gidiyor

Mevduatta söz sahibi olan büyük bazı bankalarda yıllık dolar mevduat faizi yüzde 0,01 ile sıfır seviyesine geldi. Piyasada payı yüksek olan bankalar arasında en yüksek faizi verenlerde de rakam yüzde 0,25 seviyesine çıkıyor.

Ekonomim gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre, bankacılık sektörü; makro ihtiyati tedbirler ve tutturulması gereken hedefler ile bu hedefler yakalanamadığında karşı karşıya kalınacak zorunluluklardan kaçınmak için bu kez döviz mevduat faizini minimuma çekti.

Makro ihtiyati tedbirler, bankaların da sürekli yeni yan yollar bulmasına neden oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası verileri özellikle kasımın son haftasında bankaların TL mevduat oranını yakalamak için hızlandığını gösteriyor.

TL mevduat faizi de artıyor

Bankalar tüm bu zorunluluklardan kaçınabilmek için müşterilerine öncelikle TL mevduatını daha cazip hale getirmek için yüksek faiz oranları uyguluyor. Ve bu son dönemde sadece yüksek miktarlı mevduatlar için değil genele yayılmış bir şekilde uygulanıyor. Hiçbir banka 10 bin TL mevduata bile yüzde 16,5’in altında faiz uygulamıyor. Mevduat büyüdükçe faiz oranı yüzde 30 sınırına kadar çıkıyor. Merkez Bankası’nın ortalama faiz oranlarını gösteren verilerinde de 3 ay vadeli TL mevduatta ortalama faizin 25 Kasım haftası itibarıyla yüzde 21,42 olduğunu gösteriyor.

İkinci yol ise, döviz mevduatında ısrar eden müşterilere düşük mevduat faizi vermek. Mevduatta oldukça söz sahibi olan büyük bazı bankalarda yıllık dolar mevduat faizi, yüzde 0,01 ile sıfır seviyesine geldi. Piyasada payı yüksek olan bankalar arasında en yüksek faizi verenlerde de rakam, yüzde 0,25 seviyesine çıkıyor. Ancak yine Merkez Bankası’nın ortalama verileri 3 ay vadeli ortalama dolar mevduat faizinin 25 kasım haftası itibarıyla yıllık yüzde 2,26 olduğunu gösteriyor. 

Negatif faiz görülebilir

Bankacılık sektörü uzmanları, uzun süredir yatay seyreden dolar kurunun serbest bırakılması durumunda işlerin daha da karışacağı konusunda uyarıyor. Bilgi veren bankacılık kaynakları, özellikle ihracatçıların son günlerde yoğunlaşan kur uyarıları nedeniyle ekonomi yönetiminin dolar/TL’yi biraz gevşetmesi durumunda döviz mevduatlarından kaçınmak için bankacılık sektörünün negatif faiz oranları uygulamaya başlayabileceğine dikkat çekti. Özellikle yüksek dış ticaret açığı ile de yükselen ihracatçı şikayetlerinin ekonomi yönetimini böyle bir uygulamaya itebileceğini söyleyen bankacılık kaynakları Türkiye’de daha önce rastlanmamış şekilde negatif faiz görülebileceğini söyledi.