Maliye Bakanı, “Moody's'in verdiği notun bizim için itibarı yoktur” dedi; “Onu bizim için değil, yatırımcı için veriyorlar” yorumu geldi

Maliye Bakanı, “Moody's'in verdiği notun bizim için itibarı yoktur” dedi; “Onu bizim için değil, yatırımcı için veriyorlar” yorumu geldi

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, “Moody’s’in verdiği notun bizim için hiçbir itibarı yoktur” şeklindeki sözlerini değerlendiren Hürriyet yazarı ve ekonomist Uğur Gürses, notlama sisteminin vatandaşlar ve siyasi yönetimler için değil, yatırımcılar için kullanıldığını hatırlattı. 

Kişisel Twitter hesabından, Bakan Ağbal’ın Moody’s’le ilgili yaptığı açıklamalara dair bir haberi paylaşan Gürses, “Notu bizim için vermiyorlar; yatırımcılar için var” ifadelerini kullandı. 

Notu bizim için vermiyorlar; yatırımcılar için var... https://t.co/9aLAqHwGpL

— uğur gürses (@ugurses) March 8, 2018

"Moody’s, vatandaşlara değil, ‘elinde yatırım yapabilecek fon olanlara’ kılavuzluk yapar"

Hürriyet gazetesindeki köşe yazısında da konuyu gündeme getiren Gürses, Moody’s’in vatandaşlara değil, ‘elinde yatırım yapabilecek fon olanlara’ kılavuzluk yapan bir kredi derecelendirme kuruluşu olduğunu söyledi. "Bu yüzden içeride siyasi klişe halini alan 'bizi yıkmak istiyorlar', 'Türkiye’ye operasyon çekiliyor' bakışı, aynı şeyleri yapmaya devam etmekten başka bir şey değil” diyen Gürses, Moody’s’in daha önce yaptığı not indirme ve görünüm revizesi hareketlerinin, “Zayıflıklar düzeltilmezse not iner” mesajı verdiğini kaydetti. Gürses, devamında şunları ifade etti:

“Önceki gece Moody’s notumuzu bir basamak daha aşağı çekti. Türkiye’nin cari açığı zaten giderek daha fazla oranda kısa vadeli sermaye ile finanse ediliyor; bu not indirimi de orta vadede portföy tahsislerine aynı grupta daha düşük tahsis biçiminde yansıyacak.

"Moody’s, güçler ayrılığı ve hukukun üstünlüğünden uzaklaşmaya işaret etti"

Moody’s, son not indirimindeki açıyı iki başlıkta sunuyor; biri kurumların çöküşü ki bu diplomatik bir dille 'süregelen kurumsal gücün kaybı' diye sunulmuş, diğeri ise dış şoklara karşı artan risk.

Moody’s kurumsal güç kaybına örnek olarak Merkez Bankası’nın etkisiz para politikasındaki giderek artan erozyon ve temel ekonomik reformların ertelenmesini göstermiş. Moody’s 'kurumsal güç kaybı' sözüyle, aslında temel olarak güçler ayrılığı ve hukukun üstünlüğünden uzaklaşmaya işaret ediyor."

Kredi notunu düşürdü, not görünümünü 'durağan'a çevirdi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, perşembe günü sürpriz bir kararla Türkiye'nin kredi notunu "Ba1"den "Ba2"ye düşürmüş ve not görünümünü "negatif"ten "durağan"a çevirmişti. Konuyu, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerindeki görüşmeler sırasında gündeme alan Ağbal, Moody's'in verdiği notun kendileri açısından hiçbir itibarının olmadığını savunarak şu değerlendirmede bulunmuştu:

"Esasen Moody's'in raporunun kendi itibarı da zayıftır. Neden? Çünkü bu Moody's, 15 Temmuz alçak darbe girişiminden sonra Türkiye ekonomisine ilişkin yayınlamış olduğu raporlarda, son derece Türkiye ekonomisinin gerçeklerine aykırı ve Türkiye'yi kötüleyen raporlar yayınladı."