Man Booker Ödülü’nün uzun listesinde ilk defa bir çizgi roman yer aldı.
ABD’li yazar Nick Drnaso’nun ‘Sabrina’ isimli çizgi romanı, ödül tarihi boyunca yok sayılan ‘çizgi roman’ kategorisini bu sene gündeme getirdi.
Ortadan kaybolan genç bir kadının hikâyesini ve kayboluşunu takip eden 24 saati konu eden Sabrina, basit illüstrasyonlarıyla günümüzün ‘şiddet’ ve ‘fake news’lu (yalan haberler) komplo teorileri ortamını gözler önüne seriyor. Drnaso, kitabında ‘güven’ ve ‘gerçek’ meselelerine eğiliyor.
İngiliz The Guardian gazetesinin eleştirmenlerinden Chris Ware, Sabrina’yı ‘olağanüstü bir çizgi roman’ olarak tanımlıyor. Jüri üyeleri ise kitabı ‘dolambaçlı, incelikli ve minimalist’ olarak tanımladı ve ekledi: “Kurgunun ‘şeklini’ değiştiriyor.”
Jüri üyesi ve yazar Val McDermid, Sabrina için ‘hepimizin aklını başından aldı’ yorumunu yaptı. Ayrıca, kitabın hikâye anlatıcılığının inceliklerine sahip bir çizgi roman olduğunu belirtti ve “İyi bir kurgu eserin yapması gerekenleri yaptığını hissettik” diye devam etti.
Uzun listeye kalan 13 eserin 6’sının yazarı Britanyalı, 3’ü ABD’li. Kanada ve İrlanda’dan da ikişer yazar, Man Booker Ödülü’nü alabilir.
Dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden biridir. İngiliz Milletler Topluluğu veya İrlanda Cumhuriyeti vatandaşı olan yazarların, İngilizce olarak kaleme aldıkları eserlere verilir. Buna ilave olarak 2005 yılından itibaren Man Booker Uluslararası Ödülü isimli başka bir ödül de tüm dünyadan seçilip değerlendirilen eserlere verilmeye başlanmıştır. Ödülü alacak eserin seçimi, üyeleri genel olarak her yıl değişen bir jüri eliyle yapılır.