Mandela daha ölmeden miras kavgaları başladı

Mandela daha ölmeden miras kavgaları başladı
<!-- @page { margin: 2cm } A:link { so-language: zxx } -->

T24- Çatışmanın içindeMandela’nın üç evlilik yaparak kurduğu geniş ailesi, hayatınınbüyük bir kısmını adadığı iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi(ANC), Madiba’nın 1999’da aktif siyaseti bıraktıktan sonrakurduğu birçok vakıf ve hayır kuruluşu, siyasetteki yoldaşlarıve iş ortakları var.

 

Güney Afrikalıgazeteci-yazar Fred Khumalo, “Bu çok sevimsiz bir şey. İnsanlardaha Mandela hayattayken mirası için kavgaya tutuştu” dedi.

 

En son Mandela’nınDünya Kupası’na katılımı üzerinden bir tartışma yaşandı.Turnuvanın hazırlık aşamaları sırasında ANC hükümeti’nin SporBakanı Mahkemesi Stofile ve Mandela’nın torunu Mandla Mandela,Madiba’nın adına konuştuklarını iddia ederek çelişkiliaçıklamalar yaptı. Stofile Mandela’nın açılışa katılmayı“talep ettiğini” söylerken, torunu “evde kalmayı tercihettiğini” belirtti.

 

Madiba’nın hapistençıktıktan sonra boşandığı ikinci eşi WinnieMadikizela-Mandela da Johannesburg’daki açılış öncesi yürüyüşsırasında tartışmaya katıldı. “Tata”dan (baba anlamındaMandela için kullanılan bir lakap) mesaj getirdiğini söyleyenMadikizela-Mandela, Madiba’nın ödülün Afrika’da kalmasınıistediğini söyledi.

 

MANDLA FIFA’YISUÇLADI

Sonunda Mandela torunununtrafik kazasında hayatını kaybetmesi dolayısıyla açılıştörenine katılmadı ama Nelson Mandela Vakfı’nın açıklamasınagöre “ruhen” oradaydı. Meselenin tartışmaları yenidenbaşlattığına işaret eden torun Mandla Mandela, büyükbabasınıntörene “yoğun baskı altında” katıldığını söyleyerekFIFA’yı suçladı. Bu da akıllara Mandela’nın geçen yılyapılan genel seçimlerdeki rolüyle ilgili tartışmaları getirdi.

 

Nelson Mandela Vakfı,Mandela’nın seçim kampanyasına katılmayacağını kesin birdille duyurdu ancak Madiba, ANC’nin kampanyasına katılıp JacobZuma’yı desteklediğinde kavgayı kaybetti. Mandla, o dönemdevakfa ağır bir darbe vurmuştu: “Aile olarak bizler Madiba’nınmirasının ilk olarak ailesine sonra da ANC’ye ait olduğukonusunda hemfikiriz.”

 

Siyasette yeni birisim olan Mandla, Mandela’nın doğum yeri olan Mvezo’nun yerelşefi olarak atanıp meclise girdikten sonra nüfuz kazandı.Khumalo, Mandla’nın bu kadar önemli bir isim haline gelmesiyleilgili şüpheler taşıyor. Bunun en önemli sebebi de 2008 yılındaSunday World gazetesinde yayımlanan bir haber.Buna göre Güney Afrika ulusal televizyonu 2008’de Mandla’yabüyükbabasının cenazesinin yayın hakları için 395 bin dolarödedi. Ancak Mandla bu iddiaları şiddetle reddediyor. Öte yandanKhumalo, “Mandela adı, para kazanmak için bir lisans belgesiolarak kullanılıyor” dedi.

 

46664 DE ATEŞ ALTINDA

Mandla, Mandela’nındoğum yerinin bir kültürel miras olarak korunmasıyla ilgiliplanlar konusunda da Nelson Mandela Müzesi’yle yoğun tartışmalariçine girdi. Mandla, müzeyi ve Mandela’nın AIDS’le mücadeleprojesi 46664’ü “büyükbabasının adından kar etmekle”suçlayarak mahkemeye verdi. Güney Afrika’nın Mail&Guardiangazetesine verdiği röportajda Mandla, “Onun halkına hiçbir şeyvermiyorlar. İnsanlar Mvezo’da AIDS’den ölüyor ama 46664hiçbir şey yapmıyor” dedi.

 

Ancak Mandela’nınmirasının gerçek koruyucusu olduğunu iddia eden tek akrabasıMandla da değil. Madiba’nın 90’ıncı doğum günü kutlanırkenaltı çocuğundan çoğu Doğu Burnu Qunu’da yapılan töreniMandela ve Mandla’dan gelen açıklamalara karşın kutlamalarlailgili anlaşmazlıklar dolayısıyla boykot etti. Çocuklarındanbir tanesi yazdığı mektupta Mandela için özel olarak üretilenbir şişe şaraba gönderme yaparak “Biz bağ temasınınkullanılmasını uygun bulmuyoruz. Tata’nın mirası kendisininimajının türün ürünleri, alkol ya da sigaraylaözdeşleştirilmemesi yönünde karar almıştır” dedi.

 

Mandela adı milyonlarcadolar değerinde küresel bir marka. Bu arada Madiba aynı zamanda,imzasını taşıyan tabloların satış haklarıyla ilgili olarakkendisi hapisteyken onun yerine kararlar alan eski avukatı İsmailEyub’la ve iş adamı Ross Calder’la da çatışma halinde.Mandela ikilinin tabloları satmasına engel olmaya ve bugüne kadaryapılan satışlardan elde edilen gelirin hesabını vermelerinisağlamaya çalışıyor.

 

İMZA”KAVGASI

Tartışma ilk olarakEyub’un oğlu Zeyd Eyub’un “bütün paranın aileye gittiğini”açıklamasıyla başladı. Eyub bu açıklamasıyla Madiba’nınçocuklarının yönettiği Mandela Fonu’nu kastediyordu. Bunacevaben Mandela’nın avukatı George Bizos, “Mandela İsmailEyub’la ve Ross Calder’la çatışma içindedir, çocuklarıyladeğil” açıklamasını yaptı.

 

Ancak Mandela’nınailesinin, siyasi yoldaşlarının ve iş ortaklarının Madiba’nınölümünden sonra daha büyük kavgalar içine girecekleri şüphesigeçerliliğini koruyor. Aynı şey bir başka siyahî haklaraktivisti, Martin Luther King, Jr. Için de yaşanmıştı.

 

Geçen yıl SundayTimes gazetesi Mandela’nın vasiyetnamesinin detaylarınıtartışmak için ailesiyle bir toplantı yaptığını duyurmuştu.Toplantının ardından Mandela’nın mirasın büyük birçoğunluğunu Nelson Mandela Vakfı’na bırakmak istediği, gerikalanını ise çocuklarına, Mandla’ya ve karısı Graca Machel’ebırakmak istediği bildirildi. Ancak gazetebu konuda bir anlaşma sağlanamadığını yazdı.

 

Bu tartışma Mandela’nınkendisiyle ilgili meselelerdeki kontrolünün zayıflaması olarakyorumlandı. Khumalo, “Mandela artık yaşlandı. İnsanlar onutoplantıdan toplantıya sürükleyerek adını kötüye kullanıyor”dedi.