Bilim insanları büyük maymunların kendi etrafında döndüğü anların görüntülerini analiz etti. Analiz sonucunda hayvanların bu davranışı kasıtlı olarak, kendi başlarını döndürmek için yaptığı sonucuna varıldı.
Independent Türkçe'nin haberine göre, hakemli bilimsel dergi Primates'te yayımlanan yeni araştırmada, maymunların kendi etrafında döndüğü anların görüntülerini inceleyen araştırmacılar, bu davranışın insanların değişken zihinsel durumlarının veya alkol tüketimi gibi alışkanlıklarının evrimsel kökenlerine ışık tutabileceğine inanıyor. Goril, şempanze ve orangutan gibi büyük maymunların bu tür davranışları "kafalarının güzel olmasını sağlamak için" sergilediği ifade ediliyor.
Birleşik Krallık'taki Birmingham Üniversitesi'nden Adriano Lameria ve ekibi, YouTube'da ve diğer internet mecralarındaki kendi etrafında dönen maymun videolarını analiz etti. Ekip videolardaki maymunların dönüş hızlarının hesapladı ve "kafalarının güzel olacağı" hızlarda hareket ettikleri sonucuna vardı.
"Dönmek, bilinç durumumuzu değiştirir. Beden-zihin duyarlılığımızı ve koordinasyonumuzu bozar" diyen Lameria, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu da bizi hasta, sersemlemiş ve hatta atlıkarıncalarda oynayan çocuklardaki gibi mutlu hissettirir. Bu çalışmada anlamak istediğimiz şey, dönmenin, insan atalarının diğer bilinç durumlarına girebileceği ilkel bir davranış olarak kabul edilip edilemeyeceği."
2021'de yapılan bir araştırmada, tarih öncesi dönemlerde insanların mağara girişlerini ateşe vererek içeride oturduğu ve içerideki oksijenin tükenmesiyle psikedelik (hayal gördüren) bir deneyim elde etmeye çalıştığı tespit edilmişti.