Meclis Başkanı Şentop'tan ABD'ye: Türkiye terör örgütleriyle mücadele etmek için sağa sola bakarak izin isteyecek değil

Meclis Başkanı Şentop'tan ABD'ye: Türkiye terör örgütleriyle mücadele etmek için sağa sola bakarak izin isteyecek değil

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, ABD'nin Ermeni karar tasarısına ilişkin açıklamalarda bulundu. "ABD Temsilciler Meclisi'nin kararının hukuki karşılığı olmadığını" ifade eden Şentop, "ABD binlerce kilometre öteden Suriye’de terör örgütüyle mücadele etmek için geliyor, Türkiye sınırlarının hemen ötesindeki terör örgütleriyle mücadele etmek için sağa sola bakarak izin isteyecek değil" dedi.

Şentop, Temsilciler Meclisi'nin bu kararını Türkiye-ABD ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceğini düşündüğünü belirtti.

Şentop'un açıklamalarından öne sürenler şöyle:

"Türkiye'nin terör örgütlerine karşı Suriye’de gerçekleştirdiği operasyonlardan rahatsız olan, ABD’nin içinde bir takım çevrelerin olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin itibarlı, kararlı duruşundan rahatsız olan çevreler var. Ancak bunu önemsemiyoruz. Dünya değişti, artık sadece bazı devletlerin belli haklara sahip olduğu bazılarının da yükümlülüklere sahip olduğu bir dünya yok. Dünyada hangi devlet terörle mücadele ediyorsa hepsinin aynı haklara sahip olduğunu biliyoruz. ABD binlerce kilometre öteden Suriye’de terör örgütüyle mücadele etmek için geliyor, Türkiye sınırlarının hemen ötesindeki terör örgütleriyle mücadele etmek için sağa sola bakarak izin isteyecek değil. O da gereğini yapar. Bu anlamda bir tereddütümüz yok.

Dün Meclisimizde de genel kurulda da bir parlamento kararı çıktı. TSK’nın yurt dışına gönderilmesiyle ilgili parlamento kararı aldık. Bu cumhurbaşkanlığı tezkeresi olarak geliyor. Bazı tezkereler görüşmeye tabii, bazıları değil. Bu da Meclis Başkanlığı tezkeresi olarak Meclis’e sevk edildi. Türkiye’nin pozisyonunu ifade eden bir açılama. Verilen kararın haksızlığını, tanınmadığını, hukuki metnin olmadığını ortaya koyan bir içerikteydi. Bir parlamento kararı olarak kayıtlara geçmiş oldu. TBMM tavrını net bir biçimde ortaya koyan bir karardı."

"Suriye meselesinin geleceği belli miydi, parlamenter diplomasi açısından ön çalışmalar yapıldı mı?) Bu konuda Türkiye sürekli çalışmalar yapıyor. Farklı lobiler de var. Bazıları karşı çıkıyordu bu tür tasarılara fakat bu Suriye’deki gelişmeler sebebiyle ABD’deki bazı siyasetçiler bu konuda daha kararlı olduğu söylüyoruz. Bu biraz kendi Suriye’de bekledikleri sonucun çıkmaması sebebiyle, Türkiye’nin kendi inisiyatifiyle yapmış olduğu operasyonun tahmin edilenden çok daha başarılı olması. Tabii biliyorsunuz işin sadece ABD ile bir ilişkisi yok. Aynı zamanda bütçe ile de yapılan görüşmeler var. Türkiye’de operasyona yeni başladığı halde o operasyonda ve sonraki aşamalarda yapılacak operasyonlarda elde edeceği hedefleri çok kısa bir zamanda müzakereler yoluyla gerçekleştirmiş oldu. Türkiye’nin bu şekilde inisiyatif almasından rahatsız olan çevreler, ki Amerika’da da var, diğer ülkelerde de var. Avrupa Konseyi toplantısında oradaki ikili görüşmelerde de ifade ettim. Dünya eski dünya değil, Türkiye eski Türkiye değil. Geniş hatları olduğu gibi gerçek bir şekilde kavramak lazım. Eski bölgeye dayanarak oluşturulan politikalar bazı devletleri oyun dışı bırakıyor. Birçok Avrupa ülkesi oyunun dışı kaldılar. Sesleri çıkıyor, bağırıp çağırıyorlar ama sokakta mahalle maçı yapıyorlar, sahada değiller. Bunun sebebi gerçek durumu olduğu gibi kavrayıp gerçekçi politikalar üretememeleridir. Bu oyundan kopmalarına neden oluyor. Dolayısıyla Türkiye bölgenin ve dünyanın şartlarını iyi okuyarak hamleler yapıyor. Temsilciler Meclisi'nin almış olduğu bu kararın çok ehemmiyeti yok. Türkiye-ABD ilişkilerine zarar evrecek bir hamle olduğunu ifade etmek isterim."

"(Erdoğan'ın Amerika ziyareti) Bunu değerlendireceklerdir. Çok dinamik süreçler. 13 Kasım'a kadar daha vakit var. "

"(Temsilciler Meclisi ile TBMM'nin benzer adımlar atması söz konusu olur mu? Ortak bildiriyi başka adımlar takip edebilir mi?) Parlamentoların tarihi olaylarla ilgili karar almalarını biz prensip olarak doğru bulmuyoruz. Dün aldığımız karar da ABD'nin tarihine ilişkin değildi. Biz ABD'nin kirli tarihini konu edinsek herhalde parlamentomuzun uzun bir zaman faaliyet yapmadan kararlar alması lazım."