Meclis'te 23 Nisan oturumu | OHAL'e tepkiyle başlayan tartışma, Erdoğan'ın salonu terk etmesiyle son buldu!

Meclis'te 23 Nisan oturumu | OHAL'e tepkiyle başlayan tartışma, Erdoğan'ın salonu terk etmesiyle son buldu!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle özel gündemle toplandı. Dün (22 Nisan 2018) CHP'li 15 milletvekilini saflarına katan İyi Parti, Meclis'e ilk kez grup olarak katıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cunta yapılanması tarafından düzenlenen darbe girişimi sonrası ilan edilen ve yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden olağanüstü hâl (OHAL) uygulamasına yönelttiği eleştiriler, Genel Kurul'da tartışma yarattı. Söz konusu tartışma, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman arasında geçen diyalogla boyutlandı. Beştaş'ın "Kürt illerindeki Kürtçe isimler değiştirildi" ifadesine Kahraman'ın yanıtı, "Kürt illeri diye bir şey yok", "Türkiye'yi böldürmeyiz" oldu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaşananları "rezalet" olarak nitelendirdi ve Genel Kurul salonunu terk etti. Söz sırası İyi Parti Isparta Milletvekili Nuri Okutan'a geldiği sırada Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de salondan ayrıldığı görüldü. Bakanlar Kurulu sırasında sadece Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz kaldı. 

TIKLAYIN - İki parti anlaştı; CHP'li 15 milletvekili istifa ederek İyi Parti'ye katıldı

23 Nisan oturumu öncesi Genel Kurul'da oturma düzeniyle ilgili olarak da tartışmalar yaşandı. İlk olarak Genel Kurul'un en sağına, MHP'nin yanına alınan İyi Parti, MHP grup başkanvekillerinin itirazı üzerine HDP'den boşalan bölüme yerleştirildi.

"Bizler ruh kökümüze bağlıyız, cumhuriyetçiyiz"

Oturumda sözü ilk olarak TBMM Başkanı İsmail Kahraman aldı. Meclis'in açılışının 98'inci yıl dönümü dolayısıyla bir konuşma yapan Kahraman, "demokrasiyi özümsemiş bir ülke olarak geçmişte alınan ders ve aklın gösterdiği yol doğrultusunda demokrasinin güçlendirilmesi gerektiğini "belirtti. "Bizler ruh kökümüze bağlıyız, cumhuriyetçiyiz" Kahraman, sözlerine "Millet 15 Temmuz 2016'da bombalandı, kurşun yağmuruna tutuldu. Ordumuza ait üniformalar giyen vatan ve millet düşmanları bertaraf edildi. Hesap soruluyor, sorulmaya devam edilecek" diye devam etti. 

İsmail Kahraman'ın ardından Başbakan Binali Yıldırım'a vekaleten kürsüye Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz çıktı; 24 Haziran 2018'de yapılacak cumhurbaşkanlığı ve genel milletvekilliği seçimlerini "demokrasi bayramı" olarak niteledi. Yılmaz, "cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi"nin 24 Haziran'dan sonra tam anlamıyla hayata geçeceğini hatırlatarak "Hızlı karar alma, etkin biçimde uygulama kabiliyeti kazanacağız" ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu: 20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyorum