Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın her hafta yayımladığı "Dezenformasyon Bülteni" hakkında bazı örnekler vererek, "Bu bültenlerin iki ahlaki sorunu var; birincisi, yalanladıkları haber ya da paylaşımların kaynağını belirtmeyerek sosyal medyadaki bir iki kişinin ya da küçük bir internet sitesinin yanlışını genelleştiriyorlar. Oysa hiçbir doğrulama platformu yanlışladığı bir haber ya da paylaşımın kaynağını belirtmemezlik yapmaz, yapamaz. Ciddi bir doğrulamanın asgari koşuludur adresini göstermek. İkinci ahlaki sorun da gerçeğe sadık kalmak gibi bir kaygı güdülmemesi" dedi.
Bildirici; kendi internet sitesinde kaleme aldığı yazısında BirGün'ün Kızılay’ın konteyner fabrikasında üretim yapılmadığı ve fabrika müdürünün daha önce kebapçılık yaptığına yönelik, "Kızılay rezaleti" başlıklı haberini örnek gösteren Bildirici, bu haberin kaynak gösterilmeden yalanlandığını belirtti.
Bildirici, şöyle devam etti:
"BirGün’ün 12 Şubat tarihli haberinden iki gün sonra Anadolu Ajansı’na demeç veren Kızılay Sistem Yapı Genel Müdürü Üzeyir Pala, 'çalışmalarını günde 50 konteyner hedefiyle hızlandırdıklarını' ifade etti. Ama bir yandan da 'deprem sonrasında çalışanların işe gelemediklerini ve bu sebeple üretimin durduğunu' kabullendi. Hatta çalışanlar için fabrika içine 100 çadır kurduklarını söyledi. Garip bir durum. Ellerinde hazır konteyner olsa fabrika içine niye çadır kursunlar ki?
Ayrıca Üzeyir Pala, 'hedeflerinin günde 50 konteyner üretmek olduğunu' söylerken aynı gün Yeni Şafak’a konuşan fabrikanın İdare Müdürü Recep Toy, 'Şu anda imalatımızda 40-50 civarında konteyner üretiliyor. Kapasite artırılarak günlük 70 civarında üretime dönüştürülecek' diyordu. Kızılay’ın iki yetkilisini birbiriyle çelişiyordu.
Üstelik deprem sonrasında Kızılay’ın web sayfasında, 'Kızılay’ın sevk ettiği 10 bin kişilik çadırlar kurulmaya başlandı' haberleri yer alıyor ama henüz Kızılay konteynerlerinin kurulduğuna dair hiç haber yok.
Bütün bunlar BirGün’ün, 'Kızılay konteyner fabrikasını kapatmış' başlığı çok ileri olsa da haberde yazıldığı gibi, o günlerde fabrikada üretim yapılmadığı ve Kızılay’ın konteyner stoklanmadığı bilgisini doğruluyor."
Haberin detaylarına ilişkin olarak başka bilgiler de paylaşan Bildirici, "Özetlemek gerekirse, Dezenformasyon Bülteni’nde dezenformasyon yapıldığını söyleyebiliriz" dedi.