AB raporunda 'isim vererek' eleştiri: Mehmet Altan ve diğer yazarlar hakkındaki kararları mahkemeler duymazdan geliyor

AB raporunda 'isim vererek' eleştiri: Mehmet Altan ve diğer yazarlar hakkındaki kararları mahkemeler duymazdan geliyor

T24

Avrupa Birliği Komisyonu 2019 Türkiye İlerleme Raporu'nda ilk defa hukuksal mağduriyetler sıralanırken mağdur isimlerine de yer verildi. 29 Mayıs 2019 tarihinde kamuoyuna açıklanan raporda Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan'ın isimleri yazılarak dava süreçleri hakkında bilgi verildi, yerel mahkemelerin, AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin aksi yöndeki kararlarına karşın tutuklu yargılamayı sürdürdüklerine dikkat çekildi.     

AB ilerleme raporunda yer alan Mehmet Altan ve Zaman yazarlarıyla ile ilgili bölüm şöyle: 

"Zaman gazetesi yazarları ve çalışanlarıyla ilgili dava 2018'in Haziran ayında sonuçlandı ve bütün sanıklar darbe ile bağlantılı suçlardan suçlu bulundu. Karar ile ilgili itirazlar hâlâ askıda.  Ekim ayında İstanbul 2. Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi içlerinde Nazlı Ilıcak, Ahmet Altan ve Mehmet Altan gibi tanınan yazar ve entellektüellerinde olduğu 6 sanığın uzatılmış müebbet hapis cezasını onadı. Gülen hareketi ile bağları gerekçe gösterildi. Haziran 2018'in sonlarına doğru Mehmet Altan adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bölgesel mahkemelerin Anayasa Mahkemeleri'nin ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararlarını görmezden gelmeye devam etmesi endişe verici. 2018'in Ocak ayında Anayasa Mahkemesi yukarıda adı geçen iki gazetecinin özgürlük ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğini, tutukluluklarının gerekli ve uygun bir önlem olarak kabul edilemeyeceği kararı verdi. Alt mahkemeler suçlananların serbest bırakılmasını kabul etmedi, Anayasa Mahkemesi'nin kararının "otoriteye gasp" olduğunu ve bu yüzden kabul edilemeyeceğini ifade etti."

Mehmet Altan'ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, raporun bu bölümüne dikkat çekerek, "Kıdemli bir hukukçu olarak ilk defa ağır hukuksal bir mağduriyetin şahıs ismi verilerek yer aldığını görüyorum" gördüğünü ifade etti.