Mehmet Ocaktan: Halkın yaşadığı fukaralık ne kadar önemliyse, Kürt sorunu da başörtüsü de özgürlükler de o kadar önemli

Mehmet Ocaktan: Halkın yaşadığı fukaralık ne kadar önemliyse, Kürt sorunu da başörtüsü de özgürlükler de o kadar önemli

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü çıkışının ardından gelen tepkilere ilişkin olarak, "Galiba bu Ortodoks sol asla demokrasiyi içselleştiremeyecek, muhtemelen demokrasiyi sadece bir lafızdan ibaret sanıyorlar. Oysa demokrasi öncelikle insan hakları temeline dayalı, hukukun üstünlüğünü esas alan bir hukuk devletidir" dedi. 

Ocaktan, "Özgürlük ve hukuk karın doyurmaz bize ekmek yeter!" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"Eğer bir ülkede hukuk yoksa ekonomik refah olmaz, başörtülüler dahil bütün kesimlerin özgürlük alanları genişlemez, kamil manada insan hakları, kadın ve çocuk hakları olmaz.

Evet bugün derin bir yoksulluk yaşanıyor ve doğal olarak insanların önceliği ekonomi. Ancak bilmek gerekiyor ki bugün şikayet ettiğimiz ekonomik krizin de, yolsuzlukların da, yoksullukların da, adaletsizliklerinin de, kadın cinayetlerinin de, yandaş paylaşımlarının da temelinde ‘hukukun üstünlüğü’nü yok eden sistem anlayışı bulunmaktadır.

Dolayısıyla Kılıçdaroğlu’nun ‘başörtüsüne yasal güvence’ girişimini hukuk devleti anlayışından kopartarak 'Türkiye’de bugün başörtüsü sorunu yok' diye okursanız, demokrasiyi salt bir görüntüye indirgemiş olursunuz ki böyle bir demokrasi olmaz.

Unutmayalım, tıpkı ‘bugün başörtüsü sorunu yoktur’ söylemini dillendirenler gibi birileri de uzun yıllardır 'Türkiye’de Kürt sorunu yok' diyerek bir algı oluşturmaya çalışıyor. Eğer ‘Kürt sorunu yok’ diyenler haklı olsaydı Türkiye binlerce gencini şehit vermez ve ülke bunca acılar yaşamazdı. Demek ki bu ülkede bir Kürt sorunu var ve bu memleketin öncelikli sorunları arasındadır. Dolayısıyla halkın yaşadığı fukaralık ne kadar önemliyse, Kürt sorunu da, başörtüsü de, özgürlükler de, yolsuzluklar da o kadar önemlidir." 

Yazının tamamı için tıklayın.