Meksika'da göçmen gözaltı merkezinde felaket; The Guardian'dan 'kölelik' özrü; Fransa'da sular durulmuyor | Dünya Basınında Bugün

Meksika'da göçmen gözaltı merkezinde felaket; The Guardian'dan 'kölelik' özrü; Fransa'da sular durulmuyor | Dünya Basınında Bugün

T24 Dış Haberler

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Guardian’ın sahibi olan Scott Trust isimli vakıf, gazetenin kurucularının Transatlantik köle ticaretiyle ilişkili geçmişi adına özür yayımladı. Britanya’da geçmişte Britanya kuvvetleri için görev almış Afgan bir pilotun hükümetin sığınmacı politikaları kapsamında Ruanda’ya sınır dışı edilme ihtimali tartışmalara neden oldu. Meksika'nın ABD sınırı yakınlarında bulunan Ciudad Juárez şehrinde bulunan bir göçmen gözaltı merkezinde çıkan yangında en az 40 kişi hayatını kaybetti. Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını yükseltme planına tepkiler sürüyor. Fransa'da salı günü de ulusal grev düzenlendi ve protestocular sokaklara çıktı.

29 Mart 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | The Guardian’ın sahibi kurucularının kölelik bağlantıları adına özür diledi

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Guardian’ın sahibi olan Scott Trust isimli vakıf, gazetenin kurucularının Transatlantik köle ticaretiyle ilişkili geçmişi adına özür yayımladı. Scott Trust, The Guardian’ın 19’uncu yüzyıldaki kurucularının yeni kuşakları için ayrılan milyonlarca sterlin arasından 10 milyon sterlin’i gazetenin köle ticaretindeki geçmişinin tazminatını sağlamak için ayıracağını açıkladı.

The Independent | “Bir savaş kahramanını sınır dışı etmek mi? Biz böyle bir millet değiliz”

Britanya’da geçmişte Britanya kuvvetleri için görev almış Afgan bir pilotun hükümetin sığınmacı politikaları kapsamında Ruanda’ya sınır dışı edilme ihtimali tartışmalara neden oldu. Muhafazakâr Partili milletvekili Tobias Ellwood, Taliban’ın ülkede yönetimi ele geçirmesi sonrası kaçmak zorunda kalan ve Britanya’ya sığınmacı olarak giren pilotun sınır dışı edilmemesi için başlatılan kampanyaya katıldı. Ellwood, “Bir savaş kahramanını sınır dışı etmek mi? Biz böyle bir millet değiliz” dedi.

New York Times | Sınırda çaresizlik ve ardından yangın

Meksika'nın ABD sınırı yakınlarında bulunan Ciudad Juárez şehrinde bulunan bir göçmen gözaltı merkezinde çıkan yangında en az 40 kişi hayatını kaybetti. Yangının nedeni henüz belirlenmedi, ancak Meksika Devlet Başkanı, gözaltında tutulanlar protestoya başladıktan sonra çıktığını belirtti.

New York Times, olayla ilgili kişisel bir hikaye paylaştı. Venezuelalı Katinarka Marquez, pazartesi günü Ciudad Juarez'de dilencilik yaparken ailesiyle Meksikalı göç idaresi yetkilileri tarafından gözaltına alındığını belirtti. Marquez, saatler sonra iki çocuğu ve eşiyle birlikte serbest bırakılsa da yetkililer erkek kardeşinin gözaltında tutulmasına karar verdi. Marquez, kardeşinin kendisine söylediği son şeylerden birinin "Ölmeme izin verme" olduğunu belirtti. Aynı günün gecesinde gözaltı merkezinde 40 kişiyi öldüren ve 28 kişiyi yaralayan yangın çıktı. Meksikalı yetkililer, Marquez'e kardeşi hakkında bilgi vermeyerek "hastaneleri kontrol etmesini" söyledi. 

Financial Times | Kavganın şehri: Fransa'da taze huzursuzluk

Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını yükseltme planına tepkiler sürüyor. Fransa'da salı günü de ulusal grev düzenlendi ve protestocular sokaklara çıktı. Geçen hafta başkent Paris'te eylemler için 800 bin kişi toplanırken, bu sefer 450 bin kişi vardı. Rennes, Marsilya ve Toulouse'da da daha küçük kalabalıklar protesto düzenledi. 

Moscow Times | Belarus, nükleer silahları kabul etme kararı hakkında Batı baskısını suçladı

Belarus, Rusya'nın ülkeye taktik nükleer silah konuşlandırma talebini batının baskısı yüzünden kabul ettiklerini söyledi.

Belarus Dışişleri Bakanlığı'ndan salı yapılan açıklamada, ABD ve müttefikleri tarafından Minsk'e, "daha önce eşi benzeri görülmemiş" bir siyasi ve ekonomik baskı uygulandığı belirtildi. 

Açıklamada, "Belarus, kendi savunma ve güvenlik kapasitesini güçlendirmek durumunda bırakılmıştır" denildi. 

Minsk ayrıca, kararın Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'nı hiçbir şekilde ihlal etmediğini ve silahların kendi kontrollerinde olmayacağını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Belarus arasındaki her türlü askeri işbirliğinin uluslararası yasalara uygun şekilde yapıldığını iddia etti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta Belarus'a taktik nükleer silah konuşlandırmayı planladıklarını duyurmuş, bu batının tepkisini çekmişti. Minsk, geçen sene Rus askerlerinin Ukrayna'nın işgalinde topraklarını kullanmasına izin verdikten sonra batı yaptırımlarına maruz kalmıştı. Batı, ülkeye Aleksandır Lukaşenko yönetiminin muhalefete kurduğu baskı nedeniyle de yaptırım uyguluyor.

Le Monde | Emeklilik reformu krizi “Macronizm” hakkında ne söylüyor

Fransa’da hükümetin Ulusal Meclis onayı almadan kabul ettiği emeklilik reformuna yönelik tepkiler hız kesmeden devam ederken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un destekçilerinin bazılarının da hükümetin bu krizden çıkıp çıkamayacağına ilişkin soru işaretleri olduğu belirtildi. Le Monde’un haberine göre, Macron seçmeninin bir bölümü Cumhurbaşkanı’nın reform dürtüsü ve ülkede yaşanan bölünmenin üstesinden gelip gelemeyeceğinden şüphe duyuyor.

Al Jazeera | İsrailli taraflar yargı reformunu görüşecek

İsrail’de Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, koalisyon hükümeti partileri ve muhalefeti bir araya gelerek ülkede haftalardır süren protestolara sebep olan yargı reformunu görüşmeye çağırdı. İsrail'de Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu. Bunun ardından ülke genelinde 13 haftadır, on binlerce İsrailli, hükümetin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar gerçekleştirmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün akşam yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamıştı.