Kadın meme dokusunun ayrıntılı olarak incelenmesine olanak tanıyan radyolojik bir tanı yöntemi olarak karşımıza mamografi yöntemi çıkar. Bu yöntemde düşük dozda radyasyon ile yapılmaktadır.
Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri tanısında önemli bir görüntüleme aracıdır. 40 yaş ve üzerinde olan kadınların her yıl düzenli olarak yapması gereken kontrollerden biri olan meme kanseri kontrolünde olası bir şüpheli durumda mamografi uygulaması ile kişinin mevcut sağlık durumunun tanısı konulmaktadır.
Mamografi Neden Çekilir?
Mamografi işlemi, radyolojik bir görüntüleme yöntemidir. Kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin tanısının net olarak konulmasını sağlayan bir uygulamadır. Dünya çapında her 8 kadından birinde meme kanseri tanısı konulmakta olup bu nedenle rutin meme kanseri kontrollerinde mamografi işlemi de yapılmaktadır.
Dijital Mamografi Nedir?
Klasik mamografi yönteminde olduğu gibi dijital mamografi işleminde de meme kanseri tarama ve tanı koyma amacı ile kullanılan bir radyolojik yöntemdir. Dijital mamografi işleminde X ışını ile çalışan bir sistem olup alınan görüntüler dijital sinyallere dönüştürülerek bilgisayar ekranına gönderilir. Bu mamografi uygulamasında elde edilen görüntüler hastanın isteğine bağlı olarak film olarak da basılabilmektedir.
Mamografinin Faydası Nedir?
Meme kanserinin tanısının konulması açısından oldukça faydalı bir yöntem olan mamografi yöntemi en sık kullanılan görüntüleme yöntemidir. Bu yöntem özellikle 40 yaş üstündeki kadınlara uygulanan kontrol sırasında meme kanserinin erken teşhisi konularak hastalığın seyri değiştirilir.
Tiroid Biyopsisi Nedir?
Genellikle tiroit kanseri riski taşıyan ve risk oluşturan nodüllerin araştırılması amacıyla başvurulan bir yöntem olarak tiroid biyopsisi uygulaması karşımıza çıkmaktadır. Bu uygulama sırasında hastanın tiroid bölgesinde var olan nodüllerinden doku örneği alınarak laboratuvara gönderilir ve kişinin kanser olup olmadığı tanısı konulur.
Tiroid Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Tiroid biyopsisi uygulaması sırasında şüpheli nodülden biyopsi iğnesi ile alınan doku ya da hücre örneği laboratuvara gönderilerek kişinin tiroid kanseri l-olup olmadığı tanısı konulmaktadır. Yani tiroid biyopsisi işlemi tiroid kanseri teşhis ve tanısı için oldukça önemli bir uygulamadır.
Tiroid Bezi Nedir?
Tiroid bezi insanın nefes borusu yanında yani trakeanın ön kısmında yer alan 25-40 gram ağırlığındaki bir bezdir. Tiroid bezinin şekli kelebeğe benzer. Küçük boyutlu olmasına rağmen tiroid bezinin salgılamış olduğu hormonlar ile vücudun pek çok işlevini yerine getirilir.
Tiroit Biyopsisi Neden Yapılır?
Tiroid biyopsisi işlemi, tiroid bezinde bulunan bir nodülün tam olarak iyi ya da kötü huylu olup olmadığına dair tanı konulma amacıyla uygulanan bir işlemdir. Tiroid biyopsisi uygulaması ile kişinin nodülleri incelenip kanser olup olmadığı belirlenir ve mevcut duruma göre tedavi süreci belirlenir.
Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Erkeklerde en sık görülen kanser türü olan prostat kanserinin tanısının net ve kesin bir şekilde konulması için hastalra uygulanan işlem prostat biyopsisi işlemidir. Prostat biyopsisi işleminin iki farklı uygulanma yolu bulunur. Hastaya uygulanan her iki yolla da makattan kalın bağırsağa bir ultrason probu sokularak prostat sınırları belirlenir.
Prostat Biyopsisi Neden Yapılır?
Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Özellikle belli bir yaşın üzerindeki erkeklerin düzenli kontrollerinde prostat biyopsisi uygulaması ile kanser olup olmadığına dair tanı konulur. Hastalara konulan tanı ile erken tedavi yöntemleri ile hastalığın seyri de değişebilmektedir.
Prostat Biyopsi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastaya uygulanan prostat biyopsisi uygulandıktan sonra hastanın yaklaşık olarak 6 saat boyunca istirahat etmesi gerekir. Makat civarında yani pelvik bölgesinde hafif ağrı olabilmektedir. Ayrıca işlem sonrasında hastanın idrarında 5 gün boyunca kanama olabilmektedir.
Prostat Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?
İki farklı tür prostat biyopsisi bulunmaktadır. Klasik prostat biyopsisi ve füzyon prostat biyopsisi. Bu iki farklı prostat biyopsisi işleminde de hastanın prostat kanseri olup olmadığının tanısı konulmaktadır.