Menapozdan sonra kalbe dikkat

Menapozdan sonra kalbe dikkat

Kadınlarda menopozdan sonra  kalp hastalığı riski faktörleri önem kazanıyor

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Çiçek, kadınların,menopozdan sonra kalp hastalığı risk faktörlerine özel dikkatgöstermesi gerektiğini bildirdi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle kalp hastalıklarının kadınlardagörülme riskine ilişkin yazılı açıklama yapan Çiçek, kadın veerkeklerin ölüm nedenlerinin başında kalp hastalıklarının geldiğinikaydetti.

Çiçek, yapılan araştırmaların, kalp hastalıklarının diğer ölümnedenlerine nazaran kadın yaşamını daha fazla tehdit ettiğinigösterdiğini dile getirdi.

Yurt dışında yapılan bir başka araştırmaya göre, kalp krizlerinin vekalple ilişkili ölümlerin büyük bölümünün 65 yaş üzeri kadınlardameydana geldiğini vurgulayan Çiçek, ancak her yıl 45 yaşın altındaki 9binden fazla kadının kalp kriziyle karşı karşıya geldiğine dikkatiçekti.

Çiçek, ilk kalp krizinden sonra yaşamını sürdüren kadınlarınoranının erkeklere nazaran fark edilir derecede düşük olduğuna işaretederek, kalp krizinden sonraki yıl içerisinde erkeklerin yüzde 25`inin,kadınların ise yüzde 38`inin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

6 yıl içinde ikinci kalp krizini yaşama oranının kadınlarda yüzde35, erkeklerde ise yüzde 18 olduğunu belirten Çiçek, şöyle devam etti:

``Bu şaşırtıcı istatistikler de gösteriyor ki kalp hastalıklarıdiğer 7 ölüm nedeninin toplamına nazaran kadın yaşamını daha fazlatehdit etmektedir. Erkeklerde olduğu gibi kalp krizi ve inme riskiyaşla birlikte artar. Çünkü östrojen seviyelerindeki azalma, koronerkalp hastalığı geliştirme olasılığını artırır.''