Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Ukrayna savaşı olmasaydı cari fazla verebilirdik

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu: Ukrayna savaşı olmasaydı cari fazla verebilirdik

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk Enflasyon Raporu sunumunda, "Ukrayna savaşı olmasaydı cari fazla verebilirdik" dedi. Kavcıoğlu, enerji ödemelerinde herhangi bir indirim veya öteleme olmadığını, 2022'de ithal edilen tüm enerjinin ödemesinin yapıldığını söyledi.

Merkez Bankası, bu yıl ve gelecek yıla ilişkin enflasyon tahminlerini değiştirmedi. 2023 sonu için yüzde 22,3, 2024 sonu için yüzde 8,8'lik enflasyon tahminleri sabit tutuldu.

Sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kavcıoğlu,"Ödemeler dengesinde cari fazla verecek duruma gelmiş bir noktadayız. Böyle devam ettiğinde biz zaten bugünden itibaren cari fazla vereceğiz yıl sonunda" diye konuştu. Kavcıoğlu, Rusya Ukrayna savaşının gerçekleşmediği bir senaryoda 2022'de de cari fazla verebileceklerini ifade etti.

Makroihtiyati tedbirler

Kavcıoğlu, makroihtiyati tedbirlerle ilgili eleştiriler için, "Makroihtiyati tedbirlerin niye alındığını çok abartarak anlatmaya gerek yok, yatırımda, ihracatta, KOBİ'de, tarım sektöründe hiçbir ihtiyati tedbir kararı yok, nereye makroihtiyati tedbir kararı aldığımızı firmalar da, bankalar da, biz de çok iyi biliyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de farklı kur uygulaması bulunmadığını belirten Kavcıoğlu, Kapalıçarşı'daki fiyatlamaların her zaman farklı olduğunu, şu andaki durumda ise büyük bir fark olmadığını söyledi. 

"Türkiye, serbest piyasa kurallarının en iyi işlediği ülkelerden biri"

Kavcıoğlu, "Türkiye serbest piyasa kurallarının en iyi işlediği ülkelerden biri, Türkiye'den daha fazla hem finansman noktasında, hem döviz piyasasında, hem diğer işlemlerde bu konuların rahatlıkla yapıldığı bir ülke daha olduğu zannetmiyorum" ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu, enerji ödemlerinin ruble ile yapılmasının konuşulduğunu, ancak şu anda böyle bir durum olmadığını belirtti. Enerji ödemelerinde herhangi bir indirim veya öteleme olmadığını söyleyen Kavcıoğlu, 2022'de ithal edilen tüm enerjinin ödemesinin yapıldığını kaydetti.

Kavcıoğlu, finansman konusunda bir sorun olmadığını da sözlerine ekledi. 

TIKLAYIN: Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmedi