Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu ile ilgili sunum yaptı. Çetinkaya, Merkez'in 2019 için yüzde 14.6 olarak belirlenen enflasyon tahminini değiştirmediğini söyledi. Çetinkaya, Para Politikaları Kurulu'nun (PPK) son faiz toplantısına işaret ederek "Karar metnindeki değişiklik kısa vadeli bir sinyal değil" açıklamasını yaptı. Analistler ve yatırımcılar arasında birkaç haftadır gerginliğe sebep olan ve Türk Lirası’ndaki değer kaybını da artıran Merkez Bankası’nın rezervlerine dair gizem konusuna da değinen Çetinkaya, “Rezervler konusunda kapsamlı bir bilgilendirme gerektiğinin farkındayız. Rezervdeki dalgalanma istisnai değil, yakın döneme özgü değil ve sıra dışı değil. Dönemsel dalgalanmalar her iki yönde de gerçekleşebiliyor” dedi.
TIKLAYIN - Dolar, Çetinkaya sunum yaparken 6 liraya dayandı
TCMB, ilk raporunda enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 14,6, gelecek yıl için yüzde 8,2 olarak belirlemiş, orta vadede yüzde 5,0 seviyesinde istikrar kazanacağını ifade etmişti. TÜFE yıllık bazda yüzde 19,71 seviyesinde bulunuyor. TCMB beklenti anketinde ise yıl sonu tahmini yüzde 16,23 düzeyinde.
TIKLAYIN - Merkez Bankası’nın döviz rezervlerine dair gizem sonunda çözülüyor mu?
TCMB Başkanı Çetinkaya'nın konuşmasının öne çıkan bölümleri şöyle:
- Enflasyon raporunda rezerv analizi yer alıyor.
- Enflasyon gelişen ülke grubunda bir miktar yükseldi.
- 2019 yılının ilk çeyreğinde iktisadi faaliyette bir önceki döneme göre kısmi bir toparlanma gözlenmiştir.
- Bu dönemde net ihracatın büyümeye güçlü desteğiyle birlikte ekonomideki dengelenme eğilimi devam etmiştir.- Önümüzdeki dönemde cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi bekleniyor.
- Tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyat baskısı ilk çeyrekte de sürdü.
- Fiyat istikrarına yönelik riskler göz önünde bulundurularak sıkı para politikası duruşu korunmuştur.
- Mevcut rapor döneminde kur takası faizleri ve döviz kuru oynaklıkları artmıştır.- Bu dönemde döviz kuru gelişmelerine paralel olarak TL'nin oynaklığı arttı.- Enflasyon ilk çeyrekte ocak enflasyon raporu tahminleri ile uyumlu gerçekleşmiştir.
- Bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatları tahminlerin üzerinde artış gösterdi.
- Döviz kuru ve ithalat fiyatlarının tüketici enflasyonuna katkısı bir önceki döneme kıyasla düşürücü yönde oldu.- Yıllık enflasyondaki azalışta temel mal ve enerji grupları başlıca sürükleyici oldu.- Gıda enflasyonu bu dönemde olumsuz bir seyir kaydetti.
- Enflasyon görünümüne ilişkin riskler devam ediyor.
- Enflasyonu, %70 olasılıkla 2019 yılı sonunda %12,1-17,1 aralığında -orta noktası %14,6 gerçekleşeceği öngörüyoruz (önceki %11,9-17,3 aralığı ile %14,6).
- Enflasyonu, %70 olasılıkla 2020 yılı sonunda %5,1-11,3 aralığında -orta noktası %8,2- gerçekleşeceği öngörüyoruz (önceki %5,1-11,3 aralığı ile %8,2).
- Enflasyonun orta vadede %5,0 düzeyinde istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz.
- Karar metnindeki değişiklik kısa vadeli bir sinyal değil.
- Rezervler konusunda kapsamlı bir bilgilendirme gerektiğinin farkındayız. Rezervdeki dalgalanma istisnai değil, yakın döneme özgü değil ve sıra dışı değil. Dönemsel dalgalanmalar her iki yönde de gerçekleşebiliyor. Biz diğer MB'ler gibi rezervle ilgili iletişimizi hep brüt rezervler üzerinden gerçekleştirdik. Net rezervler konusunda uluslararası mutabık kalınmış bir tanımlama yok. Rezervler konusunda gerekirse detaylı bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz. Artık net rezervlerin rutin bir kalem olduğunu, analizlerde çok kullanılmadığını biliyoruz. Rezerv iletişiminin brüt rezerv üzerinden yapılması yaygın bir pratik. Bizim takip etmekte olduğumuz rezerv yeterliliği kaynakları bakımından son aylarda hiçbir parametrede bozulma söz konusu değil. Bizim görüşümüz rezervlerimizi önümüzdeki dönemde güçlendirme yönünde. Rezervlere trend ve orta vadede bakmak daha sağlıklı olacaktır. Önümüzdeki aylarda önemli artışlar da görebiliriz.
- (Swap) Bu araçları kullanırken rezervlere etkisini biliriz ama bu araçları kullanırken rezervleri hesaba katarak bir değişiklik yapmıyoruz. Swap adımı piyasada etkin işleyiş için atıldı. Piyasa faizleri TCMB politika faizi etrafında dalgalanıyor. Sunduğumuz araçlar veya piyasalar geçici değil, ihtiyaca göre farklı araçları devreye alabiliyoruz. Yapmak istediğimiz piyasanın etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak. Kullandığımız araçların tamamı buna hizmet ediyor, araçlar kalıcı ama dönemsel olarak kullanım oranları ve tanımları farklı olabilir.- TCMB'nin bir kur hedefi olmaz. Kur gelişmeleri para politikasında elbette dikkate alınabilir. Tahminlerimizi yaparken net bir biçimde piyasa gelişmelerini, riskleri göz önüne alarak para politikasını belirleriz.