Merve Kavakçı: AKP’nin listesinden memnun değilim

Merve Kavakçı: AKP’nin listesinden memnun değilim

 

 

YILDIZ YAZICIOĞLU Washington

[email protected]

 

 

Fazilet Partisi’nden İstanbul’dan seçildikten sonra milletvekilliği düşürülenMerve Kavakçı (İslam), başörtülü kadın aday gösterme konusundaki tutumubakımından AKP dahil hiçbir partiden memnuniyet duymadığını açıkladı. Kavakçı,AKP’nin lider kadrosunun başörtülü eşleri olmasının da sorunu çözmediğinibelirtirken, “Varlıklı aileler çocuklarını eğitim almaları için yurtdışınagönderir hale geldi ancak Erzurum, Sivas gibi yerlerdeki genç kızlara uzun sürebeklemeleri söyleniyor” dedi.

 

Merve Kavakçı, SETA-DC (Siyasal, Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar VakfıWashington Merkezi) tarafından düzenlenen “Türkiye’de Başörtüsü ve ÇalışmaHayatında Ayrımcılık” konulu toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda,Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Dilek Cindoğlu da çalışmahayatındaki başörtülü kadınlara ilişkin araştırmasını sundu.

 

Türkiye’nin Batı ülkelerinde “Müslüman dünyasında istisna ülke” sunulmasınakarşı olduğunu açıklayan Kavakçı, Türkiye’nin kuruluşundan itibaren dindarkesimlere uyguladığı baskı ve insan hakları ihlallerinin “istisnai ülke”imajıyla örtüldüğünü iddia etti. Kendisi Fazilet Partisi’nden 1999 yılındaTBMM’ye seçilene değin başörtülü kadınların yaşadığı sorunların uluslar arasıkamuoyunda da görmezden gelindiğini savunan Kavakçı, milletvekilliğidüşürülmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) konuyu taşımasıylabirlikte artık Türkiye’ye ilişkin raporlarda başörtüsünün insan hakları ihlalimaddesi olarak yer aldığını anlattı.

 

Seçildiği dönemde ve bugün de kendisini “başörtülü kadın” olaraktanımladığını söyleyen Kavakçı, türban ve başörtüsü karşıtlığının laikkesimlerce yaratılan bir devlet söylemi olduğunu öne sürerken, “Benim örtümeonlar ‘türban’ diyor” dedi. Kavakçı, başörtüsüne ‘türban’ tanımlamasıyapılmasında temel etkeni eğitimli bir kadın olmasına ve kamusal alanda buyasağa tepki göstererek konuşmasına bağladığını da anlattı.

 

Örtüsüz kadına ayrımcılığı da kabul etti

 

Kavakçı, AKP Hükümeti’nin 2002’de göreve gelmesinden sonra özellikle “erkekbürokrasi” de başörtüsüz kadınlara yönelik ayrımcı davranışlarla ilgili soruüzerine ise, “Bu ayrımcılığını da kabul etmek zorundayım” karşılığını verdi.

 

AKP’den memnun değilmiş

 

AKP’nin milletvekili aday listelerinde başörtülü kadınları seçilebilecekkonumlarda aday göstermediği yönündeki soru üzerine ise, Kavakçı, “Bundan nasılmemnun olabilirim. Mesela, ABD’de profesör olarak görev yapabiliyorum amaTürkiye’de çalışamıyorum. AKP’nin hiçbir hükümet (başörtü sorunu çözmeyeyönelik) uygulamasından da memnun değilim” dedi. Ancak Kavakçı, AKP’nin yine deAvrupa Birliği’ne giriş süreci çerçevesinde Türkiye’de demokratik haklarkonusunda ciddi adımlar attığını ve başörtüsü sorunu konusunda da bazıgirişimleri olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Türkiye’de kadınların yüzde 69’unun başörtülü olduğu düşünülürse Türkiye’ninkendi kendini inkar ettiğini söyleyen Kavakçı, “Bugün tüm girişimlere de sonuçlarıitibariyle baktığımızda AKP Hükümeti döneminde de örtülü kadınlara, gençkızlara yönelik ayrımcılık da değişiklik olmadı” diye konuştu. Kadınlara uzunsüre beklemeye devam etmeleri sinyali verildiğini öne süren Kavakçı, Türkiye’de“cam tavan”ın varlığını koruduğunu dile getirdi. Kavakçı, başörtüsü nedeniylesadece kadınlar değil, kocaları ve çocuklarıyla bütün ailelere yönelikayrımcılık olduğuna da iddia etti.

 

Başörtülü eşler

 

Kavakçı’ya, bugün Türkiye’nin eşi başörtülü bir Cumhurbaşkanı’nın bulunduğuve AKP’nin lider kadrolarının başörtülü eşlerini gündeme taşıdığınıanımsatılarak, “AKP’nin mağdur eşler politikası” da soruldu. Kavakçı, “Bununbize (başörtülü kadınlara) yardımcı olmadığını söyleyebilirim. Mesela, varlıklıaileler çocuklarını yurtdışına eğitim alması için göndermeye başladı ancakErzurum, Sivas gibi pek çok yerdeki kızlara uzun süre daha beklemelerisöyleniyor” diye konuştu.

 

“Erkekler Cuma namazı ile konumlarını güçlendirdi”

 

Doç.Dr. Cindoğlu ise, başörtülü kadınlara yönelik ciddi ayrımcılık olduğunusavunurken, Kavakçı’nın iddia ettiği gibi Müslüman erkeklere yönelik baskıolduğuna katılmadığını belirtti. Örneğin, Türkiye’deki çalışma hayatında Cumanamazı baskısı kılmakta olan erkeklere yönelik aleyhte ayrımcılık ya da baskıolmadığını kaydeden Cindoğlu, “AKP Hükümeti’nden sonra bunun tam tersi işyerinde erkekler açısından konumlarını güçlendiren bir duruma dönüştüğünüsöyleyebiliriz” dedi.

 

AKP’nin çoğunluğundaki TBMM gündeminde halen iş ortamında cinselayrımcılığa karşı hazırlanmış yasa tasarısının da beklemede tutulduğunuanımsatan Cindoğlu, Türkiye’nin kadınları korumaya yönelik bir yasaldüzenlemesi olmadığını vurguladı. Cindoğlu, başörtüsü meselesinin de cinsiyetçibir ayrımcılık unsuru olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.