Metaverse evreninde 2021 yılında başlayan sanal arsa 'alım satımı' son günlerde en büyük düşüşünü yaşıyor. Metaverse platformlarında sanal objeler tasarlayan mimar Hunter Swihart, "Büyük işletmelerin milyonlarca dolara arazi satın almasıyla fiyatlar fırlamıştı. Şimdi geri dönüp bakıldığında bu korkunç bir hataydı" diye konuştu.
Sosyal medya, oyun ve metaverse platformu Decentraland ve The Sandbox o dönemde patlama yaratan sanal arsa satışlarında en önde gelen uygulamalardandı. Sanal arsalar NFT karşılığında fahiş fiyatlara satılırken, moda markaları buralarda defileler düzenliyor, müzisyenler de sanal konserlere imza atıyordu.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre 2022'den itibaren bu uygulamaların popülerliği hızla azalmaya başladı.
Disney ve Microsoft gibi devler metaverse stratejileri geliştirmek üzere kurduğu birimleri kapatır veya küçültürken, The Wall Street Journal da Decentraland'deki arazilerin satış fiyatının bir yıl öncesine göre neredeyse yüzde 90 eridiğini yazdı.
Bir zamanlar 1 milyar dolar değere ulaşan Decentraland'de haftada sadece 20 ila 30 kişinin fiilen mülk alıp sattığı iddia ediliyor. Bu da kabaca 50 bin dolar tutarında işlem yapıldığı anlamına geliyor.
Aktif kullanıcı sayısının da azalması nedeniyle metaverse platformları, kullanıcıları çekmek için eski yöntemlere başvuruyor.
Örneğin Decentraland kısa süre önce Tommy Hilfiger ve Adidas gibi büyük markaların sponsor olduğu sanal bir moda haftası düzenledi.
Geçen yıl aynı etkinliğe 100 binden fazla kullanıcı katılmıştı. Bu yılsa 26 bin kişinin katılım gösterdiği bildirildi.
Metaverse platformlarında sanal objeler tasarlayan mimar Hunter Swihart, "Büyük işletmelerin milyonlarca dolara arazi satın almasıyla fiyatlar fırlamıştı" diye konuştu.
"Şimdi geri dönüp bakıldığında bu korkunç bir hataydı" ifadelerini kullanan Swihart, Decentraland'ın yakın gelecekte batabileceğine inandığını söyledi.
Yorumculara göre, internet kullanıcılarının metaverse platformlarına yönelik ilgisinin azalmasının ardında sanal gerçeklik gözlükleri gibi donanımların pahalı olması var.
Kullanıcıların bu platformları çok yavaş benimsediği ve bunun da arsa veya diğer NFT'lerin değerini olumsuz etkilediği ifade ediliyor.
Kısa süre önce yapılan bir ankette de ABD'li gençlerin yüzde 1'inden azının sanal gerçeklik gözlükleri kullandığı ortaya çıkmıştı.
Bu aynı zamanda söz konusu teknolojiye ve genel olarak metaverse konseptine milyarlarca dolar harcayan Meta patronu Mark Zuckerberg için de kötü haber.