Millet İttifakı kazanırsa, Meclis Başkanı hangi partiden olacak?

Millet İttifakı kazanırsa, Meclis Başkanı hangi partiden olacak?

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerine yönelik partilerde liste hazırlıkları sürerken, bir yandan da kulislerde yeni parlamentoda Meclis Başkanı’nın hangi partiden seçileceği tartışılmaya başlandı.

CHP’de Meclis Başkanlığı için Grup Başkanvekili Engin Altay’ın ismi ön plana çıkarken, Altay’ın da bu isteğini parti içerisinde sık sık dillendirdiği öğrenildi. İyi Parti’de ise Meclis Başkanlığının teamül gereği kendilerine bırakılması gerektiği savunuluyor. Meclis Başkanlığı seçimine yönelik soruyu yanıtlayan İyi Partili üst düzey bir yetkili “Engin Altay çok istiyor ama bugüne kadar centilmenlik şudur. Cumhurbaşkanlığı birine bırakıldıysa Meclis Başkanlığı diğerine bırakılır” dedi. CHP’nin bu nedenle bir centilmenlik göstermesi gerektiğini kaydeden yetkili, “Herhalde bu şekilde de davranırlar diye düşünüyorum. Olması gereken de budur” ifadesini kullandı.

“Kendisinden iyi durumda olan iki kişi sağına ve soluna alındı”

“Kazanacak aday” tartışmalarına da değinen aynı yetkili, “Aday olmadan önce kendisinden daha iyi durumda olan adaylar vardı. Ondan dolayı Kemal Bey’e itiraz ediliyordu. Şimdi çok iyi formüle edildi kendisinden iyi durumda olan iki kişi sağına ve soluna alındı. Bundan sonra Kemal Bey kazanır” dedi.

“İmza atmıyorsan, yayınlayacağız tavrı yanlıştı”

İyi Parti’nin masadan kalktığı iki günlük süreçle ilgili de “Hasar aldık bunu kabul ediyorum. Ama zaman içerisinde bunun haksız olduğu ortaya çıkacak” ifadesini kullandı. Meral Akşener’in aday olması durumunda cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabilecek durumda olduğunu da belirten yetkili, şu ifadeleri kullandı:

“Bir buçuk yıldır CHP ile karşı karşıya gelmeyelim diye feragat ediyorum dedi. Ama bir şey söyledi. Kazanacak aday dedi. Hep bunu söyledi. Son toplantıda da bunu söyledi. Bir sürpriz yapmadı ki. Eğer bir parti hayır derse ortak aday olmayacaktı. Altı imza ile ortak aday çıkacaktı. Ama beş imzayı biz tamamladık, atıyorsan at, atmıyorsan biz bunu yayınlayacağız tavrı yanlıştı.

“Seçmen daha inançlı hale geldi”

Şimdi bu formül oldu ve kötü mü oldu. Son toplantıyı bir düşünün. Enerjisi bitmiş bir altılı masa vardı. Muhalif seçmen heyecanlanmıyordu. İlk defa kaybetme korkusu yaşadı. Şimdi sahip çıktı enerjisi yükseldi. Daha kararlı inançlı hale geldi. Meral hanım itiraz etmeseydi bunların hiçbiri olmayacaktı. Belki de seçim kaybedilecekti. Şimdi biz bu formülle seçimi kazanacağız. Muharrem İnce seçimin sonuçlanmasını en fazla 15 gün geciktirir. Kemal bey ikinci turda farkla kazanır.”