Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2019’un ilk 6 ayına ilişkin faaliyet raporuna göre ciddi tasarrufa gidilen bakanlığın bütçesi yine yurt dışındaki okullar ve özel okullara aktı. Bakanlık yurt dışına geçen yılın 4 katı bütçe gönderdi. MEB bünyesinde dönüşüme hız verilirken, yeni müfredat hazırlığı ile yasal çalışmalar da raporda yer aldı.
Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre MEB, yılın ilk yarısına ilişkin “2019 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu”nu açıkladı. Raporda dikkat çeken ayrıntılar şöyle:
2019 yılı için tahsis edilen ödenekten ilk altı ayda personel giderleri, sosyal güvenlik harcamaları ve hizmet alımları başlığında sadece bütçenin yarısını harcama başarısı gösteren MEB, parayı yurtdışına gönderdi. 2018’de yurt dışına 126 milyon 746 bin lira transfer eden MEB için 2019’da 153 milyon lira başlangıç ödeneği belirlendi. Yılın ilk altı ayında bu ödeneğin iki katı harcama yapıldı. 2018’in ilk altı ayında yurt dışına yapılan transfer giderlerine göre yüzde 375.25’lik bir artış gözlendi.
Özel okullara destekten kademeli olarak vazgeçileceğinin açıklanmasına karşın MEB bütçesinden bu yıl da yüzlerce milyon lira yine özele aktarıldı. Organize sanayi bölgelerinde veya organize sanayi bölgeleri dışında açılan meslekî ve teknik eğitim okullarında öğrenim gören öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği ödemeleri kapsamında ilk 6 aylık dönem için toplam 187 milyon 146 lira ödenek gönderildi. Özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okul türlerinde öğrenim gören ve eğitim ve öğretim desteğine hak kazanan öğrencilere ilk altı aylık dönem içerisinde 682 milyon 835 bin 712 lira bütçe aktarıldı. Destek eğitim kapsamında 2019 yılı ilk altı ayında toplam 1 milyar 552 milyon 142 bin lira ödeme yapıldı.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 19 yeni okul açılırken, 7 okul birleştirilerek dönüştürüldü. 38 okul kapatıldı. 132 alan 144 dal açılırken, 31 alan 37 dal kapatıldı. 22 pansiyon bu dönemde açılırken, 31 pansiyon ise kapatıldı. Atölyelerin kurulum aşamasında faydalanılması için standart ve teknik şartname örnekleri ve okul başına 100 bin lira ödenek gönderildi.
İmam hatiplere ilişkin okul açma kapama türünde ayrıntılı bilgiler raporda yer almadı. Raporda, imam hatip ortaokulu, ortaokul ve liselerde okutulan din, ahlak ve değerler alanı seçmeli derslerinin analizi yapıldığı belirtildi.