Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK'nın FETÖ'den tamamen temizlenmediğini belirterek "Yok tabii, bunun için mücadeleye devam edeceğiz. İnşallah sonunu getireceğiz. Bunun lamı cimi yok" dedi.
Milliyet'in sorularını yanıtlayan Akar, bedelli askerlikteki temel eğitime ilişkin olarak, "MHP de bu talebin askeri kanattan geldiğini açıkladı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) içini iyi biliyorsunuz siz mi istediniz?" sorusunu, "Tamamen tesadüf, tamamen tevafuk. Normal süreç sonunda ortaya çıkan sonuç bu" diye yanıtladı.
Akar, bedelli askerlik uygulamalarından bugüne kadar en az yüzde 10, en yüksek yüzde 30 oranında yararlanıldığını anımsatarak, bu düzenlemeden de 150 bin ila 400 bin kişi arasında başvuru beklediklerini açıkladı.
Akar, er ve erat başta olmak üzere alt seviyedeki rahatsızlığı dindirmek için mi temel eğitim getirildiği iddiaları için de şu değerlendirmeyi yaptı:
"Hayır hayır, ayrı bir konu var. Normal olarak sürecin akışı içinde bir takım ketler, datalar konuluyor… İnsanların kararları şu veya bu şekilde tecelli ediyor. Hadise bundan ibaret. Her şey anlatıldığı ve inceleme yapıldığı zaman bu sonuca gelindi. Meclis'in kendi kararı, Meclis'in kendi tercihi. Biz fact'leri (olguları) ortaya koyuyoruz. İhtiyaçlar budur, sorunlar budur, riskler var, tehditler var ortaya konuluyor ve bir karara varılıyor. Yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde böyle bir teklif yok, her şey Meclis'te hazırlanıyor."
Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) profesyonel askerliğe geçişin önceden başlatıldığını anınmsatarak, "Profesyonel askerlik zaten var. Bizim uzman çavuş ve erbaş alımlarımız devam ediyor. Jandarma, 2020'den itibaren er alımı yapmayacak. TSK için er alımına devam ediyoruz, edeceğiz" dedi.
Akar, "TSK, FETÖ'den temizlendi diyebilir miyiz" sorusuna, "Yok, söyleyebilir miyiz temizlendi diye. Yok tabii bunun için mücadeleye devam edeceğiz. İnşallah biz bunun sonunu getireceğiz. Bunun lamı cimi yok" yanıtını verdi.
Akar, 2010-2018 bakaya, sevk erteleme ve firar gibi, 'askeri yükümlü' istatistikleri konusunda ise, "Bu şekliyle, bu yasayla inşallah bütün problemler hallolacak, her şey hale yola girecek. Ülkemiz ve millet için hayırlı olacak. Amaç hasıl olur. Olur tabii olur. Zamanla doğru bir noktaya geliriz" ifadelerini kullandı.
Bakan Akar, 15 Temmuz sonrasında TSK'nın faaliyetlerinin katlanarak arttığını belirterek, şöyle devam etti:
"TSK''nin vatanının milletini seven tüm personeli dün de bugün de FETÖ ile ciddi bir mücadele içinde. Bu mücadele yoğun bir şekilde devam etti, devam ediyor. Ve bu insanlar, FETÖ'cü hainler temizlendikçe de güçlendiğimizi hissediyorum. Kara Kuvvetleri'nde de Hava Kuvvetleri'nde de Deniz Kuvvetleri'nde de 15 Temmuz'dan sonra sayısal, —Kara Kuvvetleri'nde biraz zor sayısal olarak, deniz ve havada çok somut- olarak faaliyetlerimiz 15 temmuz öncesinden çok daha fazlalaştı."
"Üç kat, beş kat daha fazla faaliyet yapıyoruz, denizlerde havada. Beş pilotun yaptığını bir pilot yapıyor, hiçbir itirazı yüksünmesi yok. Aşkla şevkle görevini yapıyor. Gece, gündüz çalışıyoruz, çalışacağız. Bunu bu şekilde anlamak lazım. Dolayısıyla geçmişte veya günümüzle bu konularla alakalı ekstrem bir şeyler olabilir, uçuk hareketler olabilir. Ama sonuçta TSK bir bütün halinde dün de bugün de FETÖ'ye karşı." Akar, "Beş kişinin yaptığını bir kişi yapabiliyor. Nasıl telafi edilecek bu durum" sorusunu ise, "Yapabiliyor. Telafisi için çalışmaları da yapıyoruz" diye yanıtladı.
FETÖ'nün kumpas davaları arasında Dursun Çiçek'le ilgili ıslak imza dosyasının ortaya çıkmasının ardından, psikolojik harp daire başkanlığı lağvedilmişti. Milli Savunma Bakanı Akar, bunun yerine yeni bir yapılanma kurulup kurulmadığı konusunda, "İstihbarat ve karşı koyma teşkillerimiz var. Planlı yasal faaliyetlerini aralıksız istihbarat teşkilleriyle koordineli ve etkin bir şekilde yürütmeye devam ediyor. Her şey güzel olacak" dedi.
Akar, bedelli askerlik uygulamalarından bugüne kadar en az yüzde 10, en yüksek yüzde 30 oranında yararlanıldığını anımsatarak, bu düzenlemeden de 150 bin ila 400 bin kişi arasında başvuru beklediklerini açıkladı.