Milliyet, Mehveş Evin'in Charlie Hebdo yazısını sansürledi

Milliyet, Mehveş Evin'in Charlie Hebdo yazısını sansürledi

Milliyet Gazetesi, yazarı Mehveş Evin’in Charlie Hebdo katliamıyla ilgili kaleme aldığı yazı kağıt baskıda yayımlamadı, sadece internette yer verdi. Ardından öğle saatlerinde yazı online yayından da kaldırıldı.

Kişisel Twitter hesabından paylaşımda bulunan Evin, "Sorun ne Charlie ile başlıyor, ne de bitiyor" başlıklı yazımın girişi nedense "sert" bulundu ve değişiklik yapmam istendi. Kabul etmedim, yazı yayımlanmadı" dedi.

T24'e de kısa bir açıklama yapan Evin, "Konuyla ilgili yönetimden yapılacak açıklamayı bekliyorum. Şu an için daha fazla konuşmak istemiyorum" diye konuştu.

Mehveş Evin, söz konusu yazıyı kişisel blogunda yayımladı.

Evin'in blogunda "Bugün Milliyet’te yayımlanmayan yazım: Sorun ne Charlie ile başlıyor, ne de bitiyor" başlığıyla yayımlanan (14 Ocak 2015) yazısı şöyle:

 

Sorun ne Charlie ile başlıyor, ne de bitiyor

 

Charlie Hebdo katliamı üzerine nefes kesmeden yorum yapanlara tavsiyem, LeMan’ın bu hafta çıkardığı Charlie özel sayısını okumaları. Zira “peygamberimize hakaret ettiler”den başka bir cümle sarf edemeyenlerin derginin tarihinden öğreneceği çok şey var…

LeMan’ın Charlie sayısının kapağında, kafasında bir takke, elinde not defteriyle kurbanlardan Wolinski var. Yanında “İslam ve Peygamber düşmanı ilan edilerek katledilen barış ve özgürlük aşığı filozof çizer Wolinski abimiz, ustamız, Eyüp Sultan camisinde huşu içinde çizerken” yazıyor.

Keşke öldürülen karikatüristlerin dünyaya bakışını, mizahın ne olduğunu anlatmak için böyle bir açıklamaya ihtiyaç duymasak. Ancak çoğunluğu Müslüman bir ülkede belki de başka yolu yok…     

Özel sayının büyük bölümü, iki dergi arasındaki arkadaşlık ve Charlie’nin 12 yıl öncesindeki İstanbul ziyaretiesnasında ve sonrasında çizilen, yazılanlara ayrılmış. Okur açısından biraz kafa karıştırıcı, ama bu kadar kısa zamanda, moraller dipteyken böyle bir dergi çıkarırken normal.

Ragıp Duran, “Fırlama, gıcık, sevimli bir muhalif: Charlie” yazısında, Charles de Gaulle gibi “dokunulmaz” bir Fransız sembolüne muhalefet etmek için bizzat Charlie isminin seçilmesinin  hikayesini anlatıyor…

 

'Hazır ol'da mizah olmaz!

 

Charlie’yi tartışırken Suudi Arabistan’a bakalım: Blogger Raif Badawi’ye hapis, para cezası üstüne de haftada 50 kırbaç cezası verildi. 

Duran’ın yazısından alıntılayalım: “Mizah, hele iyisi, zümrüd-ü anka’dır. Her toprakta yetişmez, her gökte kanat çırpmaz. Emek ister, tarih ister, zeka ister, kültür ister. (…) Hazır Ol’da mizah olmaz. Hazır Ol’la mizah olur.Tabuda da gülmek yasak ya?”

Charlie Hebdo, dindar Müslümanların büyük çoğunluğuna göre “peygambere hakaret eden dergi” olmaktan ibaret. Hatta bazılarına göre katliam sonrası son sayısında Hz. Muhammed’i resmederek bir kez daha “kutsal”la alay ediyor.

Dindarların kutsallarına dokundurmama çabasını anlıyorum; muhafazakarlık böyle birşey. Ancak bu çaba vetepkisellik, “kırılganlık” ve “otoriterliğin tezahürü” olarak da yorumlanabilir. Zira mesele, ne Charlie’yle başlıyor, ne de Charlie ile bitiyor. İnanç uğruna sadece düşünürler değil başka din ve mezheplere mensup insanlarkitleler halinde öldürülürken İslam dünyası Orta Çağ’dan kalma cezaları uyguluyor. Son örneği, Suudi Arabistan.

Raif Badawi adlı bir blogger, “yönetimi eleştiren liberal bir web sitesi” kurup “Facebook’ta dine hakaret ettiği”gerekçeleriyle 10 yıl hapis, 226 bin dolar para cezası ve her hafta 50’şeri infaz edilmek üzere, toplam 1000 kırbaç cezasına çarptırıldı!

Elbette bu kırbaçlar, halka gözdağı olsun diye meydanda, “Allahu Ekber” nidalarıyla şaklatılıyor. Peki bunu yapacağız?

 

İslam'da reform mümkün mü?

 

 

Şeriatla yönetilen ülkelerde buna benzer örnekleri çok görüyoruz. Charlie Hebdo saldırısını düzenleyenleri“Gerçek İslam bu değil” diye kınarken “Gerçek İslam” adına İslami yönetimlerin yaptıkları ortada. Bu yüzden inandırıcılıktan büyük bir hızla uzaklaşılıyor ve evet, İslam korkuya neden oluyor.

Türkiye’de sayısı az da olsa bazı aydın müminler (İskender Pala, İlahiyat profesörü İlhami Güler), İslam’ın yeniden yorumlanması, Müslümanların şiddetle arasında mesafe koyması gerektiğini açıkça söylüyor.

Dindar Müslümanların beklediği saygınlığı, anlayışı dünyadan görebilmesinin tek yolu özeleştiri, reform ve 13. Yüzyılda sonlanan İslami bilim kültürünün 21. Yüzyıla taşınması.

 

Mizah dergilerinden ortak Charlie kapağı

 

Üç mizah dergisi; Leman, Penguen ve Uykusuz, bu hafta ortak kapakla çıkıyor. Hepsinde siyah zeminin üzerinde beyaz bir balona “Je Suis Charlie-Ben Charlie’yim” yazılı. Ortak açıklama, her şeyi özetliyor:

“Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıda kaybettiğimiz arkadaşlarımızı anarken, üzüntümüzü yaşarken el ele olmak istedik. Bu dayanışma bir teselli olur diye umuyoruz. Karikatüristlerin karşısına silahla çıkan terörü lanetliyoruz. Düşünce özgürlüğünün baskı görmediği, basının saldırıya uğramadığı, barış dilinin hakim olduğu bir dünya diliyoruz.”

Mizah yayıncılarının bu örnek dayanışmasına şapka çıkartıyoruz!