Vergi ve SGK borcu olan yüz binlerce işletmeye elektronik haciz (e-haciz) işlemi uygulanmaya başladı. Bu hafta içinde borcunu ödeyemeyen yaklaşık 2.5 milyon vergi mükellefi ile SGK borcunu ödeyemeyen 800 bin civarındaki şirket veya kişilere e-haciz giderken, toplam mükellef sayısının 3.3 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan konuyu TBMM gündemine taşıdı. Bakan "Art arda gelen e-hacizler sebebiyle çaresiz kalan esnafa e-haciz işlemi başlatmak yerine yapılandırma yolu açılacak mıdır?" diye sordu.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen Temmuz ayında gazetecilerle yaptığı bir toplantıda “Vergi ve prim borcu yapılandırma talepleri geliyor. Farklı dönemlerde farklı ihtiyaçlara uygun adımlar atılabilir” diyerek borç yapılandırması konusunda umut vadetmişti.
Bakan Albayrak son yaptığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) sunumunda borç yapılandırmasından bahsetmediği gibi, bu hafta çoğunluğunu esnafın oluşturduğu milyonlarca insana e-haciz geldi, banka hesapları bloke oldu.
Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP'li Murat Bakan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
CHP’li Bakan, “Ekonominin belkemiğini oluşturan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ile esnafımızın büyük kısmı art arda gelen zamlarla, döviz kurundaki dalgalanmalarla ve yüksek enflasyonla mücadele ederken, ekonomik kriz karşısında ayakta kalmaya çalışırken saraydan bir darbe daha aldı. Bu hafta e-haciz uygulamasıyla milyonlarca vatandaşın banka hesapları bloke edildi. ‘Birtakım’ vakıflara vergi muafiyeti getiren, büyük şirketlerin vergi borcunu sıfırlayan saray, esnafın emekçinin sırtından inmiyor! Zar zor ayakta duran, günü ancak kurtarabilen küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ve esnafımızı hızla iflasa sürükleyen bu uygulama derhal durdurulmalı, çaresiz bırakılan esnafımız için yapılandırma çalışmaları başlatılmalı” diye konuştu.
Albayrak'a sorular:
- Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve esnafın bu krizden en çok etkilenen kesim olduğu gerçeğinden hareketle, art arda gelen e-hacizler sebebiyle çaresiz kalan esnafa e-haciz işlemi başlatmak yerine yapılandırma yolu açılacak mıdır?
- Geçtiğimiz Temmuz ayında yaptığı açıklamayla vergi borcuna yapılandırma konusuna adeta yeşil ışık yakarak esnafa umut vaat eden Bakanlık bu eğiliminden neden vazgeçmiştir?
- Ekonominin belkemiği olan küçük ve orta ölçekli esnafı iflastan korumak, varlıklarını sürdürebilmelerini sağlamak için Bakanlığınız hangi önlemleri alacaktır?
Elektronik haciz (e-haciz); devlete olan bir borçtan dolayı elektronik ortamda, maaş ya da banka hesabında bulunan para, altın, döviz gibi mal varlığına haciz yapılması işlemidir. Vadesi geçmiş olan vergi alacakları için devlet, elektronik ortamda haciz işlemi gerçekleştirebilir.