HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "Öcalan’ın yerine geçme teklifi yapıldı" sözleriyle ilgili "Bununla ilgili açıklamalar yeterlidir" dedi. Çözüm süreci döneminde İmralı heyetinde yer alan Eski HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in, "Türkiye'de bu meseleyi konuşacak hukuki ve demokratik düzel kalmadı" sözlerini hatırlatan Sancar, "Açıklaması çok berraktı. Bunları tartışacak şartlar yok" dedi.
Artı TV'de yayınlanan İrfan Aktan ile Gündem Özel programına konuk olan Mithat Sancar, Demirtaş'ın, çözüm sürecinde yaşananlarla ilgili "Bana Öcalan’ın yerine geçme teklifi yapıldı. Benden küçük bir Öcalan çıkarmaya çalıştılar. Biz biziz, Öcalan Öcalan’dır" sözleriyle ilgili konuştu. Sancar, konu hakkında yapılan açıklamaların yeterli olduğunu belirterek, "Bununla ilgili açıklamalar yeterlidir, buna ekleyecek bir şey yok" dedi.
Gazeteduvar'da yer alan habere göre modaratör Aktan'ın, "O dönem için ne hedeflenmiş olabilir?" sorusu üzerine Sancar, "O zaman için neyin hedeflendiğini çok uzun konuşmamız gerekir. Sırrı Süreyya Önder'in açıklaması bu açıdan gerçekten çok berraktı. O dönemde yaşananlarla ilgili bir tartışma yapacak şartlar ve ortam yoktur. Söyleyeceğiniz her söz kendisi içinde olduğu için oradan söylüyor Halk TV'ye gönderdiği açıklamada, olsaydı daha fazlasını konuşurdum ama böyle bir ortam yok" yanıtını verdi.
"Dolayısıyla bir yerinden başladığınız zaman, konuşmanız gereken çok fazla şey var ve şu an bunların hepsini konuşabileceğiniz gerçekten şartlar yok, gerçekten ortam yok" diyen Sancar, "O nedenle ben hem Selahattin arkadaşımız hem Sırrı Süreyya Önder arkadaşımızın yaptıkları açıklamaları yeterli buluyorum. Bunların esas alınması şu an, şu şartlar için kafidir ama çözüm süreciyle ilgili muhasebeyi çok daha farklı zamanlarda çok daha geniş yapmakta bir ihtiyaçtır" ifadelerini kullandı.
Sancar'ın söyleşisinden öne çıkanlar şöyle:
"Biz bunun yöntemini ve şartlarını 2021 Eylül'ündeki deklarasyonumuzda açıkladık. Biz parlamento seçimlerine kendi ittifaklarımızla gideceğiz. Bu ittifakın üst kavramı demokrasi ittifakıdır. En önemli sütunu, somut ürünü Emek ve Özgürlük İttifakı oldu. Bunu genişletmeyi hedefliyoruz.
Cumhurbaşkanlığı seçimi için, sistemin özelliklerini de dikkate alarak -yüzde 50+1- bir yöntem önerdik. Kime önerdik? Altılı Masa'ya önerdiğimiz gibi bir yorum yapılıyor. Onlar da dahil olmak üzere bütün toplumsal muhalefet güçlerine önerdik. Dedik ki, bizim önerimiz doğrudan diyalog ve açık müzakere. Belirttiğimiz 11 madde üzerinde bir mutabakat sağlanırsa ortak aday fikrini görüşürüz. Bunu bir buçuk yılan yakın bir süre önce söyledik. Bu kadar açık konuşan bir parti var mı?
Peki karşılık bulmazsak ne yapacağız? Doğal olarak bizim yapacağımız iş kendi yolumuza bakmak ve stratejimizi güçlendirecek yeni adımlar atmaktır. Ama stratejimiz değişmemiştir.
Aday çıkarma çalışmalarına başladığımızı da ilan ettik. Ama onu da iki sütun üzerine kurduğumuzu söyledik. Son derece açık konuşuyoruz ve ne dediğimizi de iyi biliyoruz.
İsim değil, nitelikleri somutlaştırma çalışmasıyla ilgili bu tartışmalar kurulumuzda yürütüldü ama ittifak güçlerimiz de var. Şu anda demokrasi çevreleri dediğimiz geniş bir kesim var, onlarla da istişare ederek ana hatlarını dile getirdiğimiz adayın nitelikleri konusunu somutlaştırıyoruz. Bir yandan da bu somutlaşan niteliklere uygun isim arayışını da yürütecek bir çalışma grubu oluşturduk.
Bir defa isim konuşmuyoruz bu bir. Yöntem öneriyoruz. Altılı Masa kendi adayını belirler, bu Sayın Kılıçdaroğlu olur, başka biri olur, bunu bilmiyoruz. Doğrudan o tartışmanın bir parçası değiliz. Biz nitelikleri sayıyoruz, sürecin nasıl işlemesi gerektiğini belirtiyoruz. Ne demek bu? Belirlenen aday, bizim daha önce açıkladığımız deklarasyonumuzda tutum belgemizde temel ilkelere uygun bir şahsiyet mi, bunu taşıyabilecek bir şahsiyet mi? Bizimle doğrudan diyalog, açık müzakere ve mutabakat yöntemiyle görüşmeye gelecek mi? Mesele bu. Kim olursa olsun."