Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğinin İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıya ilişkin yayın yasağına itiraz etti.
İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı sonrası televizyon kanallarına ve internet haber sitelerine yönelik yayın yasağını yargıya taşıyan MLSA kararın hiçbir meşru amaç taşımadığını, demokratik toplumda yeri olmadığını savundu.
MLSA itirazını Anayasa ile garanti altına alınan basın, ifade ve haberleşme özgürlükleri ile birlikte Türkiye’nin sosyal bir hukuk devleti olduğu ilkesinin ihlal edildiği şeklinde gerekçelendirdi.
Yasak kararının “hukuka aykırı biçimde tesis edildiğini” ve “Anayasal hakların ihlaline sebebiyet verdiğini” belirten MLSA yasağın kaldırılmasını istedi.
MLSA başvurusunda, yasakla birlikte internetin de sınırlandırıldığı ve sosyal medya platformlarının kullanılamaz hale getirildiği belirtilerek yayın yasağının halk arasında daha fazla korku ve paniğe neden olduğunu anlattı.
TIKLAYIN | Jandarma, yasa dışı 147 internet sitesine erişim engeli getirdi
MLSA avukatları, yayın yasağının Anayasanın haberleşme hürriyetini garanti altına alan 22. maddesini; düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini garanti altına alan 26. maddesini; basının sansürlenemeyeceğini garanti altına alan 28. maddesini ihlal ettiğini savundu.
Başvuruda ayrıca “hiçbir meşru amaç taşımayan ve demokratik toplumda hiçbir gerekliliği bulunmayan” yayın yasağının yasayla öngörülmeyen bir şekilde temel hakları kısıtladığı belirtilerek Anayasa’nın Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu güvence altına alan 2. maddesinin de ihlal edildiği belirtti.
Bilgi edinme hakkının; halkın devlet yönetimine katılımını sağlayan ve temel hak ve özgürlükleri garanti altına alan en temel insan haklarından biri olduğunu belirten MLSA dilekçede, “Mevcut durumda söz konusu müdahale ile toplumsal bir olaya getirilen yayın yasağı; salt bir habere erişim engeli olmayıp bir kitlenin haber kaynağının ortadan kaldırılması, bilgi alma hakkına müdahale edilmesi, bilgi kaynaklarından uzak tutularak düşünce oluşturma özgürlüğü ve devlet yönetimine katılma hakkının da kısıtlanması anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı.
TIKLAYIN | Yayın yasağı, teröriste yarar