Kendisine sistematik olarak cinsel saldırıda bulunan Nurettin Gider'i öldüren Yıldırım Yıldırım'ın müebbet hapis istemiyle yargılandığı davada Yargıtay 1. Ceza Dairesi kararı 23 Mayıs'ta açıklayacak.
Mor Çatı çağrı yaparak, "Erkeklerin tarafında olmayan, Nevin'in maruz kaldığı erkek şiddetini gören bir karar talep ediyoruz. #NevinİçinAdalet istiyoruz" dedi.
çatlakzemin.com'un haberine göre Yıldırım'ın müebbet hapis cezası aldığı duruşmaların kronolojisi şu şekilde:
Gider'i öldürdüğünde 26 yaşında ve 24 haftalık hamile olan Yıldırım, “Ölsem de doğurmam,” dediği bebeği doğurmak zorunda kaldı.
Yıldırım, “Karnımda her kıpırdanışında tecavüzü ve tecavüz edeni yeniden hatırlatıyor,” demişti. DNA testi sonucunda bebeğin babasının Nurettin Gider olduğu anlaşıldı. Bebek, devlet korumasına alınarak koruyucu aileye verildi.
Yıldırım'ın ilk duruşması, 4 Kasım 2013’te, yani olaydan 402 gün sonra yapıldı. Mahkemede, Yıldırım'a Nurettin Gider ile gönül ilişkisi olup olmadığı soruldu. Yıldırım, herhangi bir ilişkileri olmadığını, tecavüze uğradığını anlattı. Mahkeme başkanının “Pişman mısın?” sorusuna, Yıldırım, “Pişmanım ama namus ve şerefim için yine yaparım, yine keserim,” dedi.
Yalvaç Cumhuriyet Başsavcısının olaydan 304 gün sonra hazırladığı 46 sayfalık iddianamede “tasarlayarak canavarca hisle kastan insan öldürme” iddiası yer aldı. Yıldırım için, “ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası” istendi.
Mahkeme heyeti, Yıldırım’in akli dengesinin yerinde olup olmadığının tespit edilmesi için Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Psikiyatri Anabilim Dalı’ndan rapor isteyerek duruşmayı 15 Kasım 2013’e erteledi.
Yıldırım'ın ikinci duruşmasına köy halkından çeşitli insanlar tanık sıfatıyla katıldı. Yıldırım'ın avukatı Halil Hilmi Tütüncü, tanıkların ifadelerinin kulaktan duyma olduğunu anlattı ve Yıldırım'ın tecavüze uğradığının açık olduğunu söyledi.
Tanık ifadelerinin ardından, mahkeme heyeti, Yıldırım'ın tutukluğunun devamına karar verdi. Ayrıca dava dosyasının incelenmesi için SDÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’na gönderilmesine karar verildi. Duruşma 10 Ocak 2014 tarihine ertelendi.
Üçüncü duruşmada, tanıkların ifadesinin dinlenmesine devam edildi. Yıldırım’in avukatı Halil Hilmi Tütüncü, ceza ehliyeti için istenen raporun alınması için hastaneye gönderildiğini hatırlatarak, dava dosyasında bununla ilgili hiçbir evrak olmadığını söyledi. Mahkeme heyetinden, raporların incelenmesi ve dava dosyasına eklenmesi talep edildi. Duruşma ertelendi.
İstanbul Adli Tıp Kurumu 4’üncü İhtisas Dairesi, Yıldırım’in suçu işlediği sırada akli dengesinin yerinde olduğu, zeka geriliği ya da herhangi bir akıl hastalığı olmadığı yönünde rapor verdi. Rapora iki üyenin karşıt oyuna karşı altı üyenin oyu ile karar verildi.
5 Aralık’taki duruşmada, adli tıp raporu incelendi. Yıldırım’in avukatı Hüseyin Aksoy rapora itiraz edecekleri belirtti. Yıldırım’a yapılan muayene ve tetkikler sonucunda kuruldaki karşıt oy kullanan iki üyenin kanaatinin önemli olduğunu söyledi. Yıldırım, “Bana kurulda bir şey yapmadılar. Sadece adımı, soyadımı ve kaç çocuğum olduğu soruldu. Sonra ‘çık’ dediler. İki günüm yollarda geçti. Kabul etmiyorum,” dedi.
Mahkeme heyeti, raporun yeniden alınması talebini reddetti ve raporun yeterli olduğuna hükmetti. Dava sürecinde Yıldırım’a yer gösterme yapılmadığı için savcı, yeniden keşif istedi. Olayda kullanılan bıçağın incelenmesi istendi.
Mahkeme heyeti, heyet değişikliği nedeniyle savcılığın taleplerinin bir dahaki celsede değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı 12 Ocak’a erteledi.
Mahkeme heyeti, bir önceki duruşmada görev yapan savcının keşif talebinden vazgeçti. Başka bir ilde görevli olduğu için önceki duruşmaya katılamayan savcı Osman Çubuk, bıçağın incelenmesine ve olay yerinde yeniden keşif yapılmasına gerek olmadığını ifade etti. Savcı mütalaasına karşı, Yıldırım “Ben namusumu temizledim. Ne gönül ilişkim vardı ne de poz vererek fotoğraf çektirdim. Tanıkların hepsi onların yakını, para vererek konuşturdular,” dedi.
Mahkeme heyeti duruşmayı 25 Mart’a erteledi. Sürenin uzun olması nedeniyle dosyanın 9 Şubat’ta yeniden gözden geçirilmesine karar verildi.
Yıldırım'ın karar duruşması için Isparta’nın Yalvaç ilçesine giden feministler, adliye binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından, aralarında avukatların da bulunduğu feminist kadınlar içeri alınmadı. Sadece iki kişi içeri alındı. Duruşma hakimi, “Evet talimatı ben verdim, hiçbir izleyici istemiyorum,” dedi.
25 Mart’taki duruşmada, karar açıklandı: Yıldırım için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Yıldırım için ne iyi hal ne de haksız tahrik indirimi uygulandı.
Yargıtay duruşması görüldü. Yargıtay, Yıldırım'ın cinayeti tek başına işlemediğine ilişkin soruşturmalar bitmeden önce yerel mahkeme kararı verdiği için kararın bozulmasına karar verdi.
Nevin Yıldırım’ın duruşması yerel mahkemede yeniden görülmeye başlandı. Feminist avukatlar Nevin’in tahliyesini ve köylülerin çelişkili ifadeler verdiğini belirterek yeniden yapılan yargılamanın daha detaylı olmasını talep etti. Nevin Yıldırım, duruşmada cinayeti kendisinin işlediğini söyledi. Nevin Yıldırım’ın tahliye talebi reddedilerek duruşma 24 Ocak’a ertelendi.