Murat Muratoğlu: “Almanya yenilince biz de yenilmiş sayıldık” gibi saçma sapan bahanelere sığınacağımız yeni bir döneme giriyor Türkiye

Murat Muratoğlu: “Almanya yenilince biz de yenilmiş sayıldık” gibi saçma sapan bahanelere sığınacağımız yeni bir döneme giriyor Türkiye

Sözcü ekonomi yazarı Murat Muratoğlu, doların geçmesinin Türkiye’ye etkilerini değerlendirdiği bugünkü yazısında, “Tarih kitaplarımızın değişmez klişesi, ‘Almanya yenilince biz de yenilmiş sayıldık’ gibi saçma sapan bahanelere sığınacağımız yeni bir döneme giriyor Türkiye” dedi.

Muratoğlu, Avrupa Birliği’nin Türkiye için dış ticaret, doğrudan yabancı sermaye, sıcak para ve diğer borçlanma hareketleri açısından en önemli ortak olduğuna dikkati çekerek döviz kurundaki hareketliliğin Türkiye üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Avrupa Birliği’nin yavaş hareket ettiğini ifade eden Muratoğlu, “Amerika cayır cayır faiz artırırken hala kıçlarını kaldırıp karar alacaklar da uygulayacaklar. Her kafadan başka bir ses çıkınca ne yapacağını şaşırıyor karar alanlar” diye yazdı.

“Haklılar! Almanya ekonomisi ile Yunanistan ekonomisi bir mi? Ya da Hollanda ile İtalya… Tüm ülkelerin dinamikleri farklı… Hepsi için de aynı reçeteyi uygularsan bazılarının taklaya geleceği kesin gibi” diyerek devam eden Muratoğlu, ardından şunları kaydetti:

“Eylül ayında beklenen 50 baz puanlık bir artış ile kapıyı açacağı tahmin ediliyor Avrupa Merkez Bankası'nın… İyi de bitişi nerede? Planlanan bir seviye yok ama konuşulan yüzde 2'de… Yeter mi? Yetmez ama borcu çok yüksek seviyelerde seyreden Euro Bölgesi ülkelerinin bu borç yüklerini sürdürme yetenekleri tehlikeli seviyelerde ve faiz artırımları ile kontrolden çıkma riski taşıyor.

Avrupa'da ekonomi kötüye gidince biz de kötü etkileneceğiz elbette… Peki, iyi gittiğinde niye pek bir faydası olmadı bize? Sakın “kötü yönetildiğimiz için” deme… Tarih kitaplarımızın değişmez klişesi, “Almanya yenilince biz de yenilmiş sayıldık” gibi saçma sapan bahanelere sığınacağımız yeni bir döneme giriyor Türkiye…”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.