Murat Yetkin: Bütün yumurtaları Trump sepetine koyduk ama…

Murat Yetkin: Bütün yumurtaları Trump sepetine koyduk ama…

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için gittiği New York'ta bilindiği kadarıyla ABD lideri Donald Trump ile 22 Eylül'deki telefon görüşmesi ve bir yemekte kameralara verdikleri poz dışında bir araya gelmemeleri ile ilgili bir yazı kaleme aldı.

ABD'de Kongre'nin Trump'ın azil soruşturmasını başlattığına dikkati çeken Yetkin, "Erdoğan’ın ABD ile ilişkilerdeki bütün yumurtaları Trump sepetine koyduğu" değerlendirmesinde bulundu. Yetkin, Kongre'nin Trump'ı görevden alması durumunda "bütün yumurtaların gideceğini" yazdı.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Trump’ın konuşması Çin, İran, Venezuela’yı baskı altına almak üzerine kuruluydu. Ama uluslararası medya nedense o konuşma sırasında, tam da Trump ticaret savaşlarından bahsederken, Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un, Başkan Yardımcısı Mike Pence’in yanında uyukladığı görüntülerini daha çok kullandı.

Ama Ross’un TAİK yemeğinde konuşması yine de Erdoğan’ın New York seferinde ABD yönetimiyle kurulan en üst düzey temas olarak önemliydi; izleyenler, “Türkiye konusuna çok hâkimdi” dediler.Şimdi şunu da diyebilirsiniz: Trump, Erdoğan ile görüşmemişse, onun kaybıdır, zaten azil süreci başladı, belki de gidici. Belki de haklısınızdır. Ama benim bu konuyla ilgim daha çok Erdoğan’ın ABD ile ilişkilerdeki bütün yumurtaları Trump sepetine koyması nedeniyle. Kongre sepeti devirirse bütün yumurtalar gider. Ama deviremese bile kendi derdindeki Trump sizin derdinizle ne kadar ilgilenir? O ayrı konu işte.

Neyse, Erdoğan’ın ekibi Trump ile görüşme olup olmadığını, olduysa nelerin görüşüldüğünü açıkladığı zaman öğreniriz. Zaten dönüş uçağındaki önemli açıklamalardan da alınan başarılı sonuçları okuyacağımıza göre, resim tamamlanır.

Bir son not: Bu gezinin en ince ayrıntılarından birisi, bir süredir Kanada ve ABD’de temaslarda bulunup New York’ta Erdoğan’ın heyetine katılan Binali Yıldırım’ın, Erdoğan’ın New York’taki Yahudi cemaatinden bir grupla yaptığı toplantıda heyet üyesi olarak yer almasıydı. Aklıma en son İstanbul belediyesi seçimlerini kaybeden önceki başbakan ve Meclis başkanlarımızdan Yıldırım’ın Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak atanacağı tahminleri geldi. O da ilginçti.

Yetkin'in "Erdoğan-Trump görüşmesinde Patriot alımı konuşuldu mu?" başlıklı yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz