Murat Yetkin, İstanbul'da öldürülen tartışmalı İranlı ismi yazdı: Muhalif gazeteci mi, çok taraflı siber-ajan mı?

Murat Yetkin, İstanbul'da öldürülen tartışmalı İranlı ismi yazdı: Muhalif gazeteci mi, çok taraflı siber-ajan mı?

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, yaklaşık iki hafta önce İstanbul'da öldürülen ve eski İran istihbarat mensubu olduğu iddia edilen "muhalif" Mesut Mevlevi Vardanjani'nin (Masoud Molavi Vardanjani) kim olduğu hakkında bir yazı kaleme aldı.

TIKLAYIN- Hesaplaşma yeri İstanbul!

Mevlevi'nin bir siber-ajan olduğunu ifade eden Yetkin, Şişli'de vurularak öldürülen İranlının"siber-dünyanın harika çocuklarından biri kabul edildiğini" yazdı. 

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Masoud Molavi Vardanjani, siber-dünyanın harika çocuklarından biri kabul ediliyordu. İsfahan 1982 doğumluydu. Daha Necefabad İslam Üniversitesini bitirdiği 2006 yılında İran askeri istihbaratı tarafından kullanılacak olan “robot kuşları” tasarlayıp imal etmişti. 2008’de Tahran Üniversitesinde bilgisayar mühendisliği ve siber teknoloji üzerine lisansüstü eğitimi devam ederken Yapay Zekâ kullanımıyla ses tanıma sistemlerini icat etti. Bir sonraki yıl, 2009’da ABD Uzay Ajansı NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonunda astronotların sağlık denetimlerinde kullanacağı sistemini tasarlarken, diğer yandan İran ordusunun kullanacağı yeni nesil bir mayın temizleme robotu geliştirecekti. Mezun olduğu 2010’da ise ilk keşif ve istihbarat işlerinde kullanılacak olan ilk insansız helikopteri geliştirip imal etti. Aynı yıl Japon JVC şirketi için geliştirdiği ve 5 dilde verilen komutları anlayıp yerine getiren bir LCD ekran sistemi o dönem dünyanın en ileri Yapay Zekâ uygulaması kabul edildi.

Yapay Zekâ konusunda ABD’de Georgia Teknik Üniversitesindeki doktora çalışmalarını 2011’de, Arizona Üniversitesindekini de 2014’de tamamladı. www.cybershafarat.com sitesine göre, Vardanjani uluslararası planda “Etik Bilgisayar Korsanı” sertifikasına sahipti. Bu arada 2013’te, bugünlerde ABD ve Batı istihbarat şebekesi Beş Göz’ün hedefindeki iki Çin telekomünikasyon şirketlerinden biri olan (diğeri Huawei) ZTE’nin İran’daki operasyonlarında danışmanlık üstelenmişti.

Ama bütün bunları yaparken 2010’dan itibaren ise İran Savunma Bakanlığına bağlı Siber Savunma Karargâhının başı olarak çalışıyordu. Bir dönem İran’ın siber istihbarat ve siber güvenlik sisteminin kilit elemanlarından biriydi.

Yetkin'in yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz