HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin, "Arama-kurtarma çalışmaları sonlandırılıp, enkazların kaldırılması aşamasına geçilirken esas enkaza dönmüş ruhlarımız ne olacak? Günlerdir hiç durmadan uzmanlar faylar üzerinde biriken stresten bahsediyorlar. Çok önemli tespitler yapıyorlar fakat ya insanların üzerinde biriken stres?" diye sordu.
Alçı, yazısında, "Enkazdan sağ çıkan ama yakınlarını kaybetmiş olanlar? Evi, hayatı toz bulutuna dönenler? Depremin o ölüme çağıran sesini kulaklarından atamayanlar? Yıkıntıların içinden kurtarılanlar? Kurtarılamayanları görmüş olanlar? Enkaz başında cenaze bekleyip kayıplarının mezarı başından ayrılamayanlar? Beşinci günden sonra etrafı kaplayan cansız beden kokusuna maruz kalanlar? Ve iki haftadır bu dipsiz kabusu anbean yaşayan bizler? Ne yapacağız, bu kederden ve umutsuzluk hissinden nasıl çıkacağız? Kısacası örselenen ruhlarımıza pansuman yapmak için artık ikinci ve çok kritik aşamaya geçiliyor" düşüncesini dile getirdi.
Alçı, şu ifadeleri kullandı:
"Afet Psikososyal Destek Platformu’ndan (APDEP) bahsetmek istiyorum zira gördüğüm kadarıyla 5400’den fazla uzmanı bir araya getirmiş, en geniş katılımlı platformlardan biri bu. Benim özellikle dikkatimi çeken programa katılan psikiyatri uzmanları, klinik psikologlar, psikoloji danışmanlarının danışanlar ile belli bir süre çalışmadan programdan çıkamama şartı. Devamlılık için taahhütname alıyorlar. Bu, büyük bir travma atlatmış danışan açısından bence çok önemli.
Depremin ilk şaşkınlık ve üzüntüsü ile böyle girişimlere başvuran ama birkaç hafta sonra bu hava değişince hayatına kaldığı yerden devam etme potansiyeli olan bir çok 'uzman' olabilir ve muhtemelen de olacaktır. İşte böyle maymun iştahlılık ve bencilliğin önüne 10 seans şartı getirerek geçmişler."