HaberTürk yazarı Nagehan Alçı, İsmail Saymaz, Deniz Zeyrek ve Nevşin Mengü AKP'nin"Türkiye'nin Yüzyılı" vizyon belgesi toplantısına gelmemelerine şaşırdığını belirtti.
Alçı yazısında, "Kimse kusura bakmasın, bugünkü düzenden şikayet ediyor görünenlerin çoğu ‘yolunda’. Mevcudu statüko yapmışlar, keyifleri yerinde. İktidar değişse de bu düzen değişmesin istiyorlar. Özellikle İsmail Saymaz, Deniz Zeyrek ve Nevşin Mengü beni şaşırttı. Kendi başlarına hareket edebilirler, mahalle gazına gelmezler sandığım isimlerdi. Demek ki öyle değilmiş. Ya da ‘mahalle’nin tazyiki görünenden de fazla." yorumunu yaptı.
Alçı şunları kaydetti:
"Kutuplaşmanın bu kadar derin olduğu, siyasi dilin böylesine keskinleştiği bir ortamda bir konuşmanın ‘karşı tarafın’ beklentisini karşılaması beklenemez. Ama toplumu şaşırtan, mevcut ortamı tepetaklak edebilecek bir öneri ya da çıkış gelse ezberler bozulabilir… Peki geldi mi böyle bir çıkış? Cumhurbaşkanı’nın konuşmasındaki “Bizim hayalimiz Türkiye yüzyılıdır… Bizimle bu hayali paylaşacak, yanlışa yanlış dediği gibi doğruya da doğru diyecek herkesle yol yürümeye hazırız…”
“Biz Cumhuriyetimizin 100. yılını aynı zamanda Türkiye’de siyaseti üslubuyla, tarzıyla, işleyişiyle, sonuçlarıyla değiştirecek yeni bir dönemin de miladı haline getirmek istiyoruz.” cümleleri hayata geçirilebilirse ezberler bozulabilir, bir şeyler değişebilir. Olur mu?
Cumhurbaşkanının konuşmasında Kanal İstanbul’la ilgili bölüm sırasında metin dışına çıkarak CHP’ye ‘bunlar’ diyerek yüklendiği bölümlere bakacak olursak henüz dilde bir değişiklik olacak gibi görünmüyor. Kaldı ki işin bir de muhalefet boyutu da var, onun da böyle bir çabaya karşılık vermesi lazım. Verir mi? ‘Muhalif gazeteciler’ tartışmasına ve toplantıdan sonra muhalefet cephesinden yapılan açıklamalara bakıyorum da… Vermez…
Ama yine de Erdoğan’ın konuşmasında “Türkiye Yüzyılı kimlik siyaseti yerine birlik siyasetini, kutuplaştırma siyaseti yerine bütünleştirme siyasetini, inkar siyaseti yerine kucaklama siyasetini, tahakküm siyaseti yerine özgürlük siyasetini, nefret siyaseti yerine sevgi siyasetini ikame etmenin adıdır.” cümlelerinin yer alması kıymetli, hayata geçer mi bilmem ama kayda geçti."