Kuzey Atlantik İttifakı NATO Rusya'nın protestolarına rağmen Avrupa füzesavar sistemi projesini tamamlamaya kararlı olunduğunu duyurdu. Romanya'daki iki füzesavar ateşleme merkezi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in da katılacağı törenle hizmete sokulacak. Bir diğer füzesavar üssü de Polonya'nın kuzeyinde bulunan, Rusya'nın Kaliningrad kenti yakınlarındaki Redzikovo'da kurulacak. Üssün temeli Cuma günü atılacak.
NATO'nun Avrupa'daki füze saldırılarından korunma sisteminde Türkiye'deki radar istasyonu ile İspanya'nın güneyindeki, füzesavar sistemleriyle donatılmış dört Amerikan savaş gemisi de bulunuyor. Almanya'daki Ramstein Amerikan hava üssü füzesavar sisteminin komuta merkezi olarak faaliyet gösterecek.
Rusya, Romanya'daki füzesavar üssünün hizmete girmesiyle ilgili açıklamasında bu projenin ‘zararlı ve yanlış' olduğunu duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mihail Ulyanov bu üsten cruise füzelerinin de ateşlenebilecek olmasının stratejik dengeye zarar verdiğini söyledi.
‘Tehlikenin asıl kaynağı İran'
Füzesavar sisteminin Rusya'ya karşı kurulmadığını belirten Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Frank Rose Moskova'nın kaygılarıyla ilgili olarak, ‘Rusya'nın iddialarının gerçeklerden uzak olduğunu' belirtti. ABD Rusya'nın saldırı füzelerinin savunma silahları tarafından erişilemeyecek kadar hızlı olduğu tezini savunuyor.
Frank Rose, geçen yıl nükleer anlaşmaya varılmasının gerginliği azaltmış olmasına rağmen asıl tehlikenin İran'dan kaynaklandığını belirtti. Amerikan dışişleri bakan yardımcısı, ‘İran'ın çeşitli kısa ve orta menzilli füzeler geliştirip denediğini ve bu silahları üslendirdiğini' vurgulayarak, Avrupa'daki NATO ülkelerinin İran füzelerinin menzili içinde bulunduğunu ifade etti.
Romanya'nın Deveselu üssü ABD tarafından inşa edilip, 800 milyon dolara mal oldu. Üs temiz ayında Varşova'da yapılacak olan NATO zirvesinde Kuzey Atlantik İttifakı'na devredilecek. NATO füzesavarları orta menzilli roketleri atmosferdeki yörüngesinde tahrip etme kapasitesine sahip. ‘Aegis' adlı füzesavar sistemine ABD şimdiye kadar bir milyar dolar harcadı. Diğer NATO üyelerinin mali katkısı son derece düşük kaldı. ABD, Almanya'dan radar donanımlı savaş gemileriyle sisteme katkıda bulunmasını istiyor.