Nazlı Ilıcak: Erdoğan'la yol arkadaşlığım var, niye darbe isteyeyim; kaçma ihtimalim yok, tahliye istiyorum

Nazlı Ilıcak: Erdoğan'la yol arkadaşlığım var, niye darbe isteyeyim; kaçma ihtimalim yok, tahliye istiyorum

Gazeteci yazar Ahmet Altan ve Prof. Mehmet Altan ile gazeteci Nazlı Ilıcak'ın, yargılandığı davada ikinci duruşması dün görüldü. İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir önceki gün görülen duruşmada Nazlı Ilıcak ifade verirken ara verilmişti. Daha geniş olması nedeniyle 27. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görülen duruşmada Nazlı Ilıcak'ın savunmasının ardından kapatılan Zaman gazetesinin görsel yönetmeni Fevzi Yazıcı ifade verdi. Daha sonra Zaman'ın pazarlama müdürü Yakup Şimşek'in savunmasına geçildi. 10:00'da başlayacağı açıklanan duruşma, dün de gecikmeyle saat 12:12'de başladı. Nazlı Ilıcak savunmasına devam ederken, duruşmaya saat 14:00'e kadar ara verildi. 14:15'te aranın ardından duruşma yeniden başlayan duruşma akşam saat 17.00 sularında bitti. Davanın üçüncü duruşması bugün saat 10.00'da başlayacak.

Ilıcak savunmasında "Ben 2013'e kadar Erdoğan'ı destekledim. Erdoğan'ın düşmanı değilim ki. Niye darbe isteyeyim. Onunla geçmişten gelen yol arkadaşlığım var, nasıl böyle bir yorum yapabilirim. Muhalefete geçmem buna nasıl sebep olabilir?" diye sordu. Ilıcak, ayrıca "Dursun Çiçek'in İrticayla Mücadele Eylem Planı'nı yazdığım yazdı Balyoz propagandası gibi gösterilmiş. Arada hiç ilişki yok. Savcıya göre Ergenekon, Balyoz'dan söz etmek FETÖ'cülük kriteri. Cumhurbaşkanı, Başbakan bunlardan söz edince bir şey olmuyor" dedi.

Nazlı Ilıcak 15 Temmuz gecesi attığı "darbe karşıtı" Twitter mesajlarını mahkemede okudu. Ilıcak, "Benim kimliğim bir teokratik darbeye uyar mı? Ben niye Fethullah Gülen'in Türkiye'nin başına geçmesini isteyeyim?" dedi. Ilıcak, savunmasını "Cemaat barış sürecine karşı. Ben barış sürecine taraftarım. Ne Oslo Sürecini eleştirdim ne de KCK operasyonlarını onayladım. Cemaat Hakan Fidan'a karşı. Ben "Bir Teoman Koman'a bin Hakan Fidan'ı tercih ederim" dedim. Çünkü ben sivilleşmeden yanayım. Cemaat Hanefi Avcı'ya karşıydı. Ben tutukluyken Hanefi Avcı'nın serbest bırakılması için gazetede yazı yazdım" sözleriyle sürdürdü.

Ilıcak, kaçma ihtimali olmadığını belirtirken "Tahliye istiyorum" dedi.

Bir önceki gün duruşmayı izlemek üzere Çağlayan Adliyesi'ne gelenler arasında eski CHP Genel Başkanı gazeteci Altan Öymen, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da yer almıştı. "AKP ve Fethullah Gülen'i bitirme planı" olarak bilinen ve Taraf'ta yayımlanan "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nın altında ıslak imzası bulunduğu iddiasıyla 4 yıl hapis yatan CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek de, Ahmet Altan, Mehmet Altan ve Nazlı Ilıcak'la birlikte toplam 17 kişinin yargılandığı davayı izlemek üzere Çağlayan'daki 26. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gelmişti. "Kin duygusu içinde olmadığını" vurgulayan Çiçek, Altan'lar için adalet talebiyle mahkemeye geldiğini söylemişti.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nden Özgür Öğret, Uluslararası Basın Enstitüsi'ni temsilen gazeteci Mehveş Evin, Uluslararası PEN Kulübü'nden Sarah Clarke, İnsan Hakları Gözlemevi'nden Emma Sinclair-Webb, Article 19'dan Georgia Nash, Uluslararası Af Örgütü'nden Milena Buyum, PEN Norveç'ten Jorgen Lorentzen, İtalyan Gazeteciler Sendikası Başkanı Rafaele Larusso, Sansür İndeksi'nden Melody Patry, Uluslararası Kıdemli Avukatlar Projesi'nden Richard Winfield, İngiliz Barosu İnsan Hakları Komitesi'nden Pete Weatherby QC, The Guardian'dan Kareem Shaheen, gazeteci Anne Rochelle/Lefevre ile Norveç, İsveç, Büyük Britanya, Danimarka, Almanya, Çekya konsolosluklarının temsilcileri ile Avrupa Birliği'nden bir delegasyon duruşmayı izlemek için Çağlayan'a gelmişti.

Dünkü duruşmaya da Article 19'dan Georgia Nash, Uluslararası Af Örgütü'nden Milena Buyum, PEN Norveç'ten Jorgen Lorentzen ve İngiliz Barosu İnsan Hakları Komitesi'nden Pete Weatherby QC gözlemlerde bulunmak üzere katıldı. CHP'li Sezgin Tanrıkulu'nun yanı sıra T24 yazarı Hasan Cemal, Ufuk Uras ve Zeynep Tanbay da duruşmayı izledi.