Net hata noksan, 2022'de cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı

Net hata noksan, 2022'de cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı

Net hata noksan, 2022'de 24,2 milyar dolar ile rekor kırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre aralık ayında net hata noksan girişi 428 milyon dolar oldu. 2022'nin tamamında ise 24,2 milyar dolarlık net hata noksan girişi gerçekleşti.

Bu rakam cumhuriyet tarihinin en yüksek net hata noksanı oldu. 2022'den önce en yüksek net hata noksan girişi 21,3 milyar dolarla 2018'de yaşanmıştı.

Yıl sonu güncellemeleri yapıldı

TCMB verilerle birlikte yıl sonu güncellemelerini de yayımladı. Açıklamaya göre, “Revizyon Politikası” doğrultusunda yapılan yıl sonu çalışmaları kapsamında, ödemeler dengesi istatistiklerinde 2018 yılından itibaren birincil gelir dengesi, doğrudan yatırımlar ve diğer yatırımlar kalemleri başta olmak üzere çeşitli güncellemeler yapıldı.

Güncellemelerin bir kısmı ödemeler dengesi tablosunda sadece sınıflama değişikliğine neden olurken, bir kısmı da cari işlemler hesabı ile finans hesabı kalemlerini ve dolayısıyla net hata ve noksan kalemini etkiledi.

Yıllık cari açık son 9 yılın zirvesinde

Yapılan güncellemeler neticesinde net hata ve noksan kalemi, 2018'de 235 milyon dolar, 2019'da 98 milyon dolar, 2020'de 58 milyon dolar, 2021'de 194 milyon dolar ve 2022 Ocak-Kasım dönemi için 1,4 milyar dolar güncellendi.

Bugün açıklanan verilere göre cari açık, 2022'de 48,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yıllık cari açık, son 9 yılın en yüksek seviyesini gördü. 

Cari işlemler hesabı, aralık ayında ise 5,9 milyar dolar açık verdi.

Net hata noksan nedir?

Merkez Bankası, net hata noksan için şu tanımlamayı yapıyor:

"Ödemeler dengesi tanımlaması çerçevesinde, rezerv varlıklar, bankaların döviz varlıkları ve diğer sektörlerin varlıkları, sonuç kalemlerdir. Cari işlemler ve sermaye hareketlerinin toplamının sıfırdan farklı olması, varlıklarda değişime yol açmaktadır. Ancak, uygulamada, cari işlemler hesabı ile rezerv varlıklar dahil sermaye ve finans hesapları toplamı, çeşitli hata ve noksanlıklardan ötürü sıfırdan farklı sonuç verdiğinden, söz konusu toplam ters işareti ile 'net hata ve noksan' kalemine kaydedilerek ödemeler dengesi eşitliği sağlanmaktadır. Net hata ve noksan (NHN), tanım gereği, ölçüm hataları ve tablodaki verilerin eksik veya fazla derlenmesinden kaynaklanmaktadır."

Bir başka deyişle net hata noksan, ödemeler dengesinde kaynağı belirlenemeyen döviz giriş ve çıkışlarının yazıldığı kalemdir. Kaynağı belirsiz para olarak da adlandırılan net hata noksan, ödemeler dengesi tablosunu dengeleştirme işlevini yerine getirir.