Netanyahu'nun geri adımı, ABD'de ilkokula saldırı, ünlüler Daily Mail'e karşı | Dünya Basınında Bugün

Netanyahu'nun geri adımı, ABD'de ilkokula saldırı, ünlüler Daily Mail'e karşı | Dünya Basınında Bugün

T24 Dış Haberler

Britanya, Daily Mail davasını konuşuyor. ABD'nin Nashville eyaletinde 25 yaşındaki silahlı saldırgan, bir Hıristiyan ilkokulunu hedef alarak 3'ü çocuk altı kişiyi öldürdü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini duyurdu. Netanyahu, "Ülkeyi bölmeye hazır değilim" dedi. ABD Senatosu, Irak'ta savaş için verilen iki yetkiyi iptal eden bir oylamanın önünü açması beklenen bir tedbiri destekledi. 

28 Mart 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Doreen Lawrence: Daily Mail tarafından ihanete uğradımThe Independent | “Paranoyak” Prens Harry, hukuksuz haberler yüzünden arkadaşlarını kaybetti

Prens Harry, Elizabeth Hurley, Sadie Frost, Elton John, David Furnish ve Clarendon Baronesi Doreen Lawrence'ın da aralarında bulunduğu sanatçı ve politikacılar, Associated Newspapers aleyhinde Ekim 2022'de dava açmıştı. Davacılar, The Mail On Sunday ve MailOnline'nın da yayıncısı olan ANL tarafından işlendiği iddia edilen "menfur suç eylemleri" sonucunda "ağır mahremiyet ihlallerine" uğradıklarını, özel bilgilerinin kötüye kullanıldığını savunmuştu. Britanya İşçi Partili Doreen Lawrence dün görülen duruşmada Daily Mail’in telefonunu hackleme için özel dedektif tuttuğunu ve cinayete kurban giden oğlu hakkında bilgi topladığını iddia etti. Duruşmaya sürpriz bir şekilde katılan Prens Harry’nin de Daily Mail, MailOnline gazetelerinde çıkan yalan haberler nedeniyle “şüphe ve paranoya” yaşadığı, bazı arkadaşlarını kaybettiği belirtildi.

New York Times | Ağır silahlı saldırgan Nashville'de okulda 6 kişiyi öldürdü

ABD'nin Nashville eyaletinde 25 yaşındaki silahlı saldırgan, bir Hıristiyan ilkokulunu hedef alarak 3'ü çocuk altı kişiyi öldürdü. Polisin açıklamasına göre Aubrey E. Hale isimli saldırgan, arka kapılardan birine ateş ederek okula girdi. Saldırganın üzerinde iki saldırı tüfeği ve bir tabanca olduğu belirtildi. Saldırgan, okulda polis tarafından vurularak öldürüldü. 

Financial Times | Protestolar İsrail'i felç ettikten sonra Netanyahu yargı reformunu erteledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini duyurdu. Netanyahu, "Ülkeyi bölmeye hazır değilim" dedi.

Netanyahu, pazar günü yargı reformunu eleştiren Savunma Bakanı'nı görevden alınca ülkenin çeşitli kentlerinde on binler sokağa inmişti. 

Moscow Times | İddiaya göre elitlerin Putin'e hakaret ettiği telefon konuşması, Rusya'da olay oldu

Ünlü Rus müzik yapımcısı Josif Prigojin ve milyarder eski Farhad Akmedov arasında geçtiği iddia edilen bir telefon konuşmasının kaydı, Rusya'nın elitleri arasında tartışmalara sebep oldu.

Rusya'nın "eli uzun" diye nitelendirilen iki "elitinin" arasında geçtiği ve gizlice kaydedildiği iddia edilen konuşmada Prigojin ve Akmedov'un sert bir dille Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i eleştirdiği duyuluyor.

Konuşma sırasında iki kişiden biri, "Hiçbir şey Putin'in umurunda değil. İnsanlar umurunda değil. O s...n şeytanı. Pısırığın teki" diyor. İkinci kişi, "Tüm bunları sonra nasıl temizleyeceğiz? Faşizm burada olacak, bir askeri diktatörlük. Göreceksin. Bu işin sonu oraya gidiyor" diye yanıt veriyor. 

Konuşmada ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sebebiyle maruz kaldığı yaptırımlar da ele alınıyor. Rusya'da büyük etki gücüne sahip olduğu bilinen ülkenin en zengin kesimi, şu ana kadar savaş konusunda çoğunlukla sessiz kaldı.

Ses kaydı bu ay başında YouTube'da paylaşılsa da, Channel 5 varlığına dikkat çektikten sonra bir anda yayıldı. 

Prigojin ilk açıklamasında konuşmanın gerçek olmadığını söylese de, daha sonra Fontanka'ya yaptığı açıklamalarda bazı bölümlerin montaj, bazı bölümlerin orijinal olduğunu ifade etti.

Araştırmacı gazetecilik sitesi  Important Stories'e konuşan Federal Güvenlik Bürosu'ndan bir kaynak, kaydın orijinal olduğunu söyledi.

Le Monde | Netanyahu sokakların baskısı altında

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülke çapında kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini duyurdu. Tartışmalı yargı düzenlemesi hakkında ulusa sesleniş konuşması yapan İsrail Başbakanı, yargının yetkilerini kısıtlayan düzenlemelere karşı ülke genelinde kitlesel protestoların yoğunlaşması ve genel grevlere gidilmesi üzerine tasarı konusunda geri adım attı. Haftalardır ülke genelinde artan protestoların hedefinde olan Netanyahu, "Kabul edemeyeceğim bir şey var. Şiddet yanlısı bir azınlık, İsrail'i parçalamaya çalışıyor, bizi iç savaşa çekmek istiyor ve askerlik hizmetini reddetmek için çağrıda bulunuyor. Bu korkunç bir suçtur." dedi. Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu.Ülke genelinde 13 haftadır on binlerce İsrailli hükümetin yargı düzenlemesine karşı kitlesel protestolar gerçekleştiriyor.

Al Jazeera | ABD Senatosu, Irak Savaşı yetkisinin yürürlükten kaldırılmasını oyladı

ABD Senatosu, Irak'ta savaş için verilen iki yetkiyi iptal eden bir oylamanın önünü açması beklenen bir tedbiri destekledi. Senato, biri Körfez Savaşı'na denk gelen 1991'den, ikincisi 2002'den olan ve başta onaylanan iki "Askeri Güç Kullanım Yetkisi"nin sona erdirilip sonlandırılmayacağına ilişkin tartışmayı sınırlamak için 65'e karşı 28 oy kullandı. Bu destek, mevzuatı ilerletmek için gereken minimum 60 oyu aştı. İptal için nihai oylamanın bu hafta yapılması bekleniyor.