İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkede haftalardır süren protestolara neden olan yargı reformuna karşı eylem yapanları “demokrasiyi çiğnemekle” suçladı. Netanyahu, aşırı sağcı koalisyon hükümetinin tartışmalı yargı reformunu gerçekleştireceğini vurguladı.
The Guardian’da yer alan habere göre, İsrail’de siyasetçilere Yüksek Mahkeme atamaları üzerinde yetki verecek ve Mahkeme’nin kararları geri çevirme yetkisini kısıtlayacak yargı reformuna karşı protestolar yedi haftadır devam ediyor.
Muhafazakâr Likud Partisi’nin üyeleriyle parlamento toplantısına katılan Başbakan Netanyahu, protestoların liderlerini “sivil savaş ve sokaklarda kanla tehditte bulunmakla” suçladı.
Netanyahu, “Halk seçimini yaptı ve halkın temsilcileri oy kullanma haklarını burada Knesset'te kullanacaklar. Buna demokrasi denir. Bugün oylama yapılacak, yarın da umarım diyaloğa giden yol açılır” dedi.
Parlamentoda gece yarısını geçen şiddetli tartışmanın ardından ön oylama 63'e karşı 47 olarak geçti. Oturum sırasında muhalefet milletvekilleri “utan” sloganları attılar ve İsrail bayrağına sarıldılar ve bazıları salondan çıkarıldı.
İsrail'de on binlerce kişinin, başta Tel Aviv olmak üzere farklı kentlerde Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesi ve sağ politikalarına karşı sürdürdüğü kitlesel gösteriler 7 haftayı geride bıraktı.
Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu.
Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.
Ülkedeki en yüksek yargı merci olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırı olduğu gerekçesiyle Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisine sahip.
Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin elinden alınacağını belirtmişti.
İsrail Başsavcısı Gali Baharav-Miara, hükümetin yargı düzenlemesine karşı itirazlarını yazılı olarak iletmiş, kaygılarının "güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve bireysel hakların korunması"nın bozulması üzerinde toplandığını paylaşmıştı.