Oğullarının adı 'Paradise Papers'ta geçen Başbakan, Twitter'da 4 hesabı takip ediyor, biri Malta Cumhurbaşkanı

Oğullarının adı 'Paradise Papers'ta geçen Başbakan, Twitter'da 4 hesabı takip ediyor, biri Malta Cumhurbaşkanı

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, dünyanın en güçlü ve zengin isimlerinin vergi cenneti olarak bilinen ülkelerdeki yatırımlarını ortaya çıkaran Paradise Papers’ta (Cennet Belgeleri) yer alan, Başbakan Binali Yıldırım’ın oğulları ve akrabalarına ilişkin iddialara esprili bir yorum getirdi.

Malta’da Başbakan Binali Yıldırım’ın oğulları, dayısı ve yeğeniyle bağlantılı olan toplam sekiz şirketin bulunduğu iddiasını yorumlayan Bekaroğlu, Binali Yıldırım’ın Twitter hesabına göndermede bulunarak “Başbakan’ın milyonluk takipçisi var ama kendisi sadece 4 kişiyi takip ediyor; bunlardan biri Malta Cumhurbaşkanı. Şimdi nedeni anlaşıldı” dedi.

Malta'ya resmi ziyarette bulunan ilk Başbakan

Mehmet Bekaroğlu’nun paylaşımının ardından Başbakan Yıldırım’ın Malta’ya bir ziyaret gerçekleştiren ilk Başbakan olduğu da sosyal medyada hatırlatıldı.

Malta Başbakanı Joseph Muscat'ın daveti üzerine 17 Şubat 2017’de eşi Semiha Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ile Malta’ya giden Başbakan Yıldırım, burada Muscat ve Malta Cumhurbaşkanı Marie Louise Coleiro Preca ile görüşmüştü.

 

 

 

Ne olmuştu?

 

 

 

Paradise Papers’ta yer alan iddiaya göre, Malta’da Başbakan Binali Yıldırım’ın oğulları, dayısı ve yeğeniyle bağlantılı olan toplam sekiz şirket bulunuyor. Bu şirketlerden ikisinin ortağı ise Ulaştırma Bakanlığı’ndan aldığı ihalelerle bilinen Salih Zeki Çakır. 

 

 

 

Malta kayıtlarına göre, Bülent ve Erkam Yıldırım Hawke Bay Marine Nisan 2004'te, Black Eagle ise Ocak 2007'de, deniz taşımacılığı alanında faaliyet göstermek üzere kurulan şirketin hissedarları. Kayıtlar şirketlerin ana hissedarı görünen Erkam Yıldırım'ın iki şirketin de direktörü olduğunu gösteriyor. 

 

 

 

Paradise Papers’a göre Black Eagle Marine Co Ltd 7 Ocak 2007’de kurulmuş. Malta, Valletta merkezli şirketin faaliyet konusu gemi, yat, bot ve her türlü deniz taşıtının alım satımı ve yönetimini gerçekleştirmek veya bu işlemler için üçüncü şahıslara kredi temin etmek olarak kaydedilmiş.

 

 

 

Hawke Bay Marine Co Ltd’nin kuruluş tarihi ise kayıtlarda 1 Nisan 2004 olarak geçiyor. Faaliyet konusu diğeriyle aynı olan Valletta merkezli şirketin Nisan 2007’ye kadar aktif olduğunu gösteren belgeler var.

 

 

 

ABD ziyareti öncesi açıklama yapn Yıldırım, çocuklarının vergi cenneti olarak tabir edilen ülkelerde şirketleri olduğu ortaya çıkmasına ilişkin olarak,  "Beni yıpratmaya çalışıyorlar. Benim dokunulmazlığım var ama çocuklarımın yok. Buradan davet ediyorum. Her anlamda inceleme, soruşturma yapılabilir. Bunu özellikle istiyorum" açıklaması yaptı.