Ortak ATM'ler suistimal edilmeye başlandı

Ortak ATM'ler suistimal edilmeye başlandı

Bankaların 1 Ekim'de başlayan ortak ATM (Otomatik Para Çekme Makinesi) uygulamasında farklı fiyat tarifesi suistimal edilmeye başlandı.

Bakiye sorma ve para çekme işlemlerinden 50 kuruş ile 5 liraarasında değişen miktarlarda masraf alınmasının ardından ortak ATMdolandırıcıları türedi. İki hafta süre geçmesine rağmen TürkiyeBankalar Birliği (TBB) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) adıkullanılarak sahte elektronik postalar gönderilmeye başlandı. BankalarBirliği ise vatandaşa, "Ücretsiz ortak ATM kullanma imkanı sunuyor"başlıklı e-postalara itibar edilmemesi uyarısında bulundu.

Birlikten yapılan açıklamada banka müşterilerinindolandırılması amacıyla, bankaların ATM'lerinin birleşmesi sürecikullanılarak, üçüncü kişiler tarafından banka müşterilerine mesajgönderildiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: "Bu mesajlarda, ortakATM işlemlerinin ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilmesi içinmüşterilerden, gizli ve özel müşteri bilgilerinin (TC kimlik no, bankaadı, kart no, CV, parola vb.) mesajın ekindeki linkte yer alan tablonundoldurulması suretiyle kendilerine gönderilmesi istenmektedir. Bumesajların görüntüsü (banka logo ve isimlerinin bulunması) vekullanılan söylem, bunların TBB ve BKM tarafından gönderildiğiizlenimini vermeye çalışmaktadır. Yapılan girişimlerle söz konusu sitekapatılmıştır."

Bu tarz dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkat edilmesigereken en önemli hususun bankaların ve ilgili kurumların elektronikpostalar aracılığıyla hiçbir şekilde müşterilerine ait bilgileri talepetmediği ve bu yollarla sistem veya veri güncellemesi yapmadığıkaydedildi. Yetkililer herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için TBB veBKM'nin internet sitelerindeki güvenlikle ilgili açıklamaların dikkatleokunması ve uygulanması tavsiyesinde bulundu.

Kullanıcısını gözbebeği ve parmak damarından tanıyan ATM'ler geliyor

ATM'lerin mucidi olan Amerikalı Diebold, Türkiye'de ofis açtı.Fortis Bank, Vakıfbank, Alternatif ve ING ile çalışmalara başlayanDeboilt, Ürdün ve Japonya'da kullanılan gözbebeğinden tanıma ve parmakdamarları okuyan ATM'leri Türkiye'ye de getirmeyi amaçlıyor. ŞirketinProje Pazarlama Müdürü Ian Thomas, Japonya'da 140 bin ATM olduğunu vebu rakamın yüzde 83'ünün parmak izi tanıyan ATM'lerden oluştuğunukaydetti. Thomas, "Bu kopyalanamıyor. Eğer parmağınızı kesersenizkullanamıyorsunuz. Siz yaşlandıkça parmak izi de değişiklikgösteriyor." dedi. Thomas, bu ürünlerin de Türkiye'ye getirilmesi içinbankalarla görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.