Oscar'a "Everything Everywhere All At Once" damgası, Tahıl Anlaşması'na itiraz yok, Lahey Rusya'ya dava hazırlığında | Dünya Basınında Bugün

Oscar'a "Everything Everywhere All At Once" damgası, Tahıl Anlaşması'na itiraz yok, Lahey Rusya'ya dava hazırlığında | Dünya Basınında Bugün

T24 Dış Haberler

Bu yıl 95'incisi dağıtılan Akademi Ödülleri sahiplerini buldu. Geceye beklendiği gibi Everything Everywhere All At Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda) filmi, 7 ödülle damga vurdu. Britanya'da hem geleneksel hem de sosyal medyaya yoğun şekilde yansıyan bir krizle, "görevi askıya alınan" BBC sunucusu Gary Lineker, Match of the Day programına döneceğini duyurdu. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Ukrayna'yı işgali sebebiyle Rusya'ya iki dava açacağı ve bazı Rus yetkililer için tutuklama kararı çıkaracağı belirtildi. Pazartesi Cenevre'de Birleşmiş Milletler'de yapılan görüşmelerin ardından Rusya, 18 Mart'ta sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 60 gün süreyle bir kez daha uzatılmasına itiraz etmediğini bildirdi.

14 Mart 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Oscar’da en iyi kadın oyuncu ödülü Michelle Yeoh’un

Bu yıl 95'incisi dağıtılan Akademi Ödülleri sahiplerini buldu. Geceye beklendiği gibi Everything Everywhere All At Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda) filmi, 7 ödülle damga vurdu. Yönetmenliğini Daniel Kwan ve Daniel Scheinert'in yaptığı, sürreal bir film ola Everything Everywhere All At Once aday gösterildiği 11 daldan 7'sinde Oscar heykelini kaptı. Bunlar arasında; "En İyi Yönetmen", "En İyi Film", "En İyi Özgün Senaryo" ve "En İyi Kurgu" da var. Filmin başrol oyuncusu Michelle Yeoh, rolüyle, “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı. Yeoh, bu ödülü alan ilk Asyalı kadın oldu.

The Independent | Lineker 3, BBC 0

BBC'nin en önemli futbol programı Match of the Day'in sunucusu ve İngiltere'nin ünlü eski milli futbolcularından Gary Lineker, hükümetin yeni mülteci yasa tasarısını sosyal medya hesabından eleştirmişti. Lineker'in bunun ardından programı sunmasına izin verilmemiş, spor programlarının sunucuları ve yorumcuları, dayanışma boykotu kararı alarak Lineker'e destek vermişti. Tepki çeken BBC yönetiminin krizi aşma çabaları sonucu Match of The Day sunucusu programına geri dönmüştü. Hafta sonundan bu yana yaşanan krizin sonunda, Lineken işine dönmüş, eleştirileri için özür dilemek zorunda kalmamış ve konu üzerindeki görüşlerini paylaşmaya devam etmiş oldu.

New York Times | Yetkililer: Uluslararası mahkeme, Rusya'ya karşı ceza davası açacak

Reuters | Kaynak: UCM, Ukrayna'da savaş suçu işledikleri iddialarıyla Ruslar hakkında tutuklama kararı istiyor

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Ukrayna'yı işgali sebebiyle Rusya'ya iki dava açacağı ve bazı Rus yetkililer için tutuklama kararı çıkaracağı belirtildi. 

New York Times ve Reuters'ın aktardığına göre, UCM Savcısı Karim Khan, ön soruşturmayla ilgilenecek hâkimlerden şu ana kadar toplanan kanıtlara dayanarak tutuklama kararlarını onaylamalarını isteyecek. Eğer hâkimlerden onay gelirse, Ukrayna'nın işgali nedeniyle Rus yetkililer hakkında ilk kez tutuklama kararı çıkarılmış olacak. 

Habere göre ilk dava, Rusya'nın Ukraynalı çocukları kaçırıp "tekrar eğitim kamplarına gönderdiği" suçlamaları ile ilgili olacak. İkinci dava ise Rusya'nın Ukrayna'nın sivil altyapısını bilinçli hedef aldığı iddiaları ile ilgili olacak. 

Lahey'deki UCM, Rusya'nın Ukrayna'yı topyekun işgal girişimini 24 Şubat 2022'de başlatmasından günler sonra potansiyel savaş ve insanlık suçları hakkında soruşturma başlatmıştı. 

Khan, bu ay yaptığı Ukrayna ziyaretinde çocuk kaçırma iddialarının incelenmesine ofisinin öncelik verdiğini söylemişti. 

Rusya da Ukrayna da UCM'nin üyesi değil, ancak Ukrayna Lahey'den çıkacak kararları uygulayacağını belirtmişti.

Rusya, askerlerinin savaş suçu işlediği iddialarını reddediyor. Uzmanlar, Moskova'nın herhangi bir şüpheliyi Lahey'e teslim etme ihtimalinin olmadığını öngörüyor.

Wall Street Journal | SVB'nin iflası, banka hisselerindeki erimeyi ateşledi

ABD'de Silikon Vadisi (SVB) ve Signature bankalarının iki gün arayla iflas etmesinin ardından denetleme kuruluşlarının aldığı önlemler, banka hisselerindeki erimeyi önleyemedi. Pazartesi günü First Republic Bankası hisseleri yüzde 62 oranında gerilerken, ABD'de bölgesel bankalar da 3 yıldır en büyük erimeyi yaşadı.

Moscow Times | Rusya, tahıl anlaşmasının 60 gün uzatılmasını kabul etti

Pazartesi günü Cenevre'de Birleşmiş Milletler'de yapılan görüşmelerin ardından Rusya, 18 Mart'ta sona erecek Tahıl Koridoru Anlaşması'nın 60 gün süreyle bir kez daha uzatılmasına itiraz etmediğini bildirdi. Bu durumda Ukrayna tahılının dünyaya ihraç edilmesinin önünü açan anlaşma, 18 Mart'ta otomatik olarak uzayacak. 

Le Monde | Emeklilik reformu: Parlamentoda kritik hafta

Fransa’da bu hafta 14 milletvekili ve senatörden oluşan karma bir komisyon, cumartesi günü oylanan tartışmalı emeklilik reformu üzerinde uzlaşma sağlamaya çalışacak. Komisyonun sonuca varması sonrasında Senato ve Temsilciler Meclisi, emeklilik reformunu yeniden oylayacak. Fransa’da protestolara sebep olan emeklilik reformu planlarına tepki sürerken 13 kurum, sürece “vatandaşların da dahil edilmesini” talep ediyor.

Al Jazeera | İran ve Belarus, işbirliği yol haritası imzaladı

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, 17 yıl aradan sonra İran’a ziyarette bulundu. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, iki günlük ziyaret kapsamında Tahran'da bulunan Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko'yu Saadat Abad Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. İki lider, burada ülkeler arasında işbirliği yol haritası imzaladı. Reisi, ülkesinin Belarus'la işbirliğinin ABD'nin yaptırımlarına karşı koymada yardımcı olabileceğini söyledi. Lukaşenko, "İşbirliğinin duraksadığı bir dönem vardı ama bu dönemi geride bıraktık. Bugün birçok belge ve mutabakat zaptı imzalandı, bunlar hayata geçirilirse ilişkileri geliştirme hedefimize ulaşabiliriz" dedi.