ÖSYM Başkanı 25 soruda ek yerleştirmeyi anlattı

ÖSYM Başkanı 25 soruda ek yerleştirmeyi anlattı

5 Ekim pazartesi günü başlayacak olan üniversitelere ek yerleştirme başvurularına ilginin büyük olması bekleniyor.

150 bin öğrenciye daha üniversiteli olma şansı

Üniversitelereek yerleştirme başvuruları 5 Ekim Pazartesi günü başlıyor. ÖSYM BaşkanıProf. Dr. Ünal Yarımağan, ek kontenjan sayısının 150 bine ulaştığınısöyledi. 

Ek yerleştirmeye 500 bine yakın öğrencinin başvurudabulunması bekleniyor. Bu durumda, ikinci yerleştirme için başvuran herüç öğrenciden biri üniversiteli olma şansı yakalayabilecek.

Prof.Yarımağan, mevcut 150 bin kontenjanın, 88 bininin ilk yerleştirmesonunda boş kaldığını, geriye kalan 60 bin kontenjanın yarısınınkazandığı halde kaydını yaptırmayan öğrencilere, diğer yarısının dayeni açılan üniversite ve fakültelere ait olduğunu söyledi.

Üniversitelerdeki kontenjan açıkları, pazartesi günü satışa sunulacak 2009 ÖSS Ek Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alacak. 

Peki bu kontenjanlardan ne kadarı iki yıllık meslek yüksekokullarına ne kadarı da dört yıllık fakültelere yönelik?

Prof.Yarımağan bu konuda henüz kesin ayrıntıların belli olmadığını ama 100bine yakının iki yıllık bölümlere aitse geri kalan 50 bin kontenjanlıkbölümün de 4 yıllık fakültelere ait olabileceğini kaydetti.

Peki bukontenjanların ne kadarı devlet üniversitelerine ne kadarı da vakıfüniversitelerine ait? Yine aynı şekilde üçte ikisinin devlete, üçtebirinin de vakıflara ait olduğunu söyleyebiliriz.1- Üniversitelere ek yerleştirmeden kimler yararlanabilecek?

-Birinci yerleştirmede, 145 ve 165 puan barajlarını aştığı halde, hiçbiryükseköğretim kurumuna giremeyen adaylar yararlanabilecek.

2- Başvurular ne zaman başlayacak? Ne zaman bitecek? Başvuru kılavuzları nereden alınacak? Başvurular nereye yapılacak?

-Ek yerleştirme başvuruları 5-9 Ekim arasında yapılacak. Başvurukılavuzları, tıpkı birinci yerleştirmede olduğu gibi ÖSYM sınavmerkezlerinden 3 TL karşılığında alınabilecek. Ya da ÖSYM’nin internetsitesinden indirilebilecek. Başvurular da ösym.gov.tr adresinegirilerek bireysel olarak yapılabildiği gibi ÖSYM başvuru merkezlerinegidilerek, görevliler yardımıyla da gerçekleşebilecek.

3- Ek yerleştirmeden kaç öğrenci yararlanabilecek?

-Ek yerleştirmeden 150 bin aday yararlanabilecek. Bu kontenjanlardan 88bini, ilk yerleştirmede boş kaldı. Diğerleri ise kazandığı halde kayıtyaptırmayan öğrencilere ve yeni açılan fakültelere ait.

4- Herhangi bir fakülteyi kazandığı halde kaydını yaptırmayanlar da yararlanabilecek mi?

-Açıköğretim’in kontenjanlı bölümleri de dahil olmak üzere herhangi biryükseköğretim programını kazanan öğrenciler, kayıt yaptırmamış olsalardahi ek yerleştirmeden yararlanamayacak.

5- Açıköğretim’i kazananlar ek yer yerleştirmeden yararlanabilecek mi?

-Kontenjan sınırı olmayan bölümleri kazanan öğrenciler, ekyerleştirmeden yararlanabilecek. Bu bölümlerin hangileri olduğukılavuzda yer alıyor.

6- Daha önce yapılan tercih listeleri mi geçerli olacak? Yoksa yeni liste mi hazırlanacak? Toplam kaç tercih yapılacak?

-Birinci yerleştirmede hazırlanan tercih listelerinin artık bir anlamıyok. Ek yerleştirme için yeni bir tercih listesi hazırlanacak. Ama bukez 24 değil, 8 tercih hakkı var.

7- Puan sınırlaması olacak mı? 

-Evet. İkinci yerleştirmenin birinciden farkı, taban puan zorunluluğununbulunması. Örneğin A Fakültesi, 1. yerleştirmeyi 312.717 puanla kapattıve daha sonra 3 açığı oluştu ise, bu bölümü, ancak bu puanın üzerindeolan adaylar tercih edebilecek. Kontenjanı dolmayan ya da yeni açılanbölümler için baraj puanlarını aşmış olmak yetecek.

8- Ek yerleştirmeyle bir üniversiteye girildiğinde de gelecek yıl puanlar düşer mi?

-Evet, ek yerleştirmeyle bir yükseköğretim programına yerleştirildiğindede, bir sonraki yıl orta öğretim başarı puanı yarı yarıya düşer. Buyüzden kazandığınızda gidip okumayacaksanız fakültelere kesinliklebaşvurmayın. Yoksa gelecek yılı da riske atarsınız.

9- Üniversitelerçoktan açıldı. Ek yerleştirme başvuruları hala başlamadı bile. Yenikazanan öğrenciler derslerden geri kalmayacak mı? Sonuçlar ne zamanaçıklanacak? Kazananları nasıl öğreneceğiz? Kayıtlar ne zaman? 

-Hayır, bu konuda çok büyük bir kayıp yaşanmıyor. Üst sınıflar derslerebaşlıyor ama birinci sınıflar, daha sonra, ek kontenjanları dabekleyerek yollarına devam ediyor.Sonuçlar başvuruların bitmesindensonra, bir hafta içinde açıklanıyor. Kayıtlar da hemen akabindeyapılıyor. Kazananlar ÖSYM’nin internet adresinde yayımlanıyor.

10- Burs ve yurt başvuruları çoktan sona erdi. Ek yerleştirmeyle üniversitelere girenlere bu olanaklar sağlanmayacak mı?

-YURTKUR bu konuda esnek davranıyor. Eğer yurtlarda yer kalmış ise ekkontenjanla gelenlere de bu olanağı sağlıyor. Burs ve kredi konusundada gerekeni yapıyor.

11- Ek yerleştirmede çok sıradan bölümlereöğrenci alınacağı söyleniyor. Büyük üniversiteler ve çok istenenfakültelere öğrenci alınmayacak mı?

- Evet kontenjanların önemli birkısmı, iki yıllık meslek yüksekokulları ve mezunları işsiz kalanbölümlere ait ama özellikle yeni açılan üniversitelerde öğrencilerinçok istediği popüler alanlar da var. 150 bin kontenjanın en az 30 bineyakını böyle.

12- Ek yerleştirmede taban puan olacak mı? Herkes istediği fakülteyi seçebilecek mi?

-145 ve 165 puan barajlarını aşamayanlar hiçbir yere başvuramayacak.Taban puanı oluşmuş fakülteler için ise o puanın üzerinde bir puanalmak gerekiyor. Yoksa yapılan tercih geçersiz sayılıyor.13- Ek yerleştirmede puanlar düşer mi? Yoksa yükselir mi?

-Puan düşmesi söz konusu değil. Puanlar kesinlikle yükselecektir. Nekadar yükselme olacağı, fakültesine göre değişir. Bazılarında birkaçpuanı geçmez bazılarında ise çok çok daha fazla olabilir. Ya dakontenjanı yine dolmayacağı için barajı aşmış olmak yeterli olabilir.

14-Ek yerleştirmede, yani 2. kayıt döneminde de kontenjanlar dolmaz ise,anadolu liselerinde olduğu gibi üçüncü, dördüncü kayıt dönemleri deaçılacak mı?

- Hayır, kesinlikle yeni bir kayıt dönemi açılmayacak.ÖSYM, boş kontenjan kalmaması için, bir önceki yılın verilerine bakarakfire oranı kadar fazla yerleştirme yapabiliyor. Bu yüzden çok ilgigören bölümlerde açık kontenjan kalması zor.

15- Ek yerleştirmede sadece boş kalan kontenjanlara mı öğrenci alınacak? Yeni açılan üniversiteler nasıl öğrenci alacak?

-Toplam 150 bin kontenjanın 120 bin kadarı boş kalan kontenjanlar aitama 30 bini yeni açılan üniversitelere ve fakültelere yönelik.Dolayısıyla, adaylar çok önemli avantajlarla karşılaşabilirler.

16- KKTC üniversitelerine de ek yerleştirmeyle girilebilecek mi?

-Evet, KKTC üniversiteleri de ek kontenjanla öğrenci alacak. Ve hemenher bölümde kontenjan açıkları var. Ücretleri de çok makul seviyelerçektiler. ÖSYM dışında başka yöntemlerle size farklı olanaklarsunacaklarını söyleyen KKTC üniversiteleri olsa da sakın aldanmayın.ÖSYM dışında başka bir yol aramayın.

17- Ek yerleştirmede de burslu ve okul birincisi kontenjanları olacak mı?

-Elbette olacak. Ama tabi bu kontenjanlarda boşluğu olan üniversiteleriçin. Gelen açık kontenjan tablolara bakıldığında, bir hayli bursluöğrenci kontenjanı gözüküyor.

18- Ek yerleştirme, bu yıl geçen yıla göre daha mı avantajlı?

-Evet, geçen yıl ek yerleştirmedeki boş kontenjan sayısı 89 bindi. Buyıl ise 150 binin üzerinde. Üstelik puan artışı da geçen yılki kadaryüksek olmayacak.

19- 2009’da ÖSS’ye girmeyenler de ek yerleştirmeden yararlanabilirler mi?

- Kesinlikle hayır. Bu yıl sınava girmeyenlerin ek yerleştirmeden yararlanmaları mümkün değil. 20- Kontenjanı dolmayan bölümlerin taban puanları kaç olacak? 

-Kontenjanı dolmayan bölümler için çok farklı taban puanlar oluşacaktır.Ama büyük bir çoğunluğunda 145 ve 165 baraj puanlarına yakın puanlar,taban puan işlevi görecektir. Yeni açılan bölümler için ise barajpuanlar dışında taban puan söz konusu değil. 

21- Özel yetenek sınavıyla üniversitelere giren öğrenciler ek yerleştirmeden yararlanabilecek mi?

-Evet, yararlanabilecekler. Ama eğer aynı zamanda merkezi yerleştirmeile başka fakültelere de girdilerse, işte o zaman ek yerleştirmedenyararlanamazlar.

22- Ek yerleştirmede de sınavsız geçiş mümkün olabilecek mi?

-Bu yıl ÖSS’ye girmeyen ve sadece iki yıllık meslek yüksekokulları içinbaşvuranlar, bu haktan yararlanabilecekler. Tabi 145 puan barajınıaşmaları koşuluyla.

23- Yerleştirmede öncelik puanlarda mı olacak? Tercih sıralamasında mı?

-Her ikisi de önemli. Ama eşit koşullarda tercih sırası, farklısıralamalarda ise puan üstünlüğü esas alınacak. Örneğin A fakültesini8’inci sırada tercih eden öğrencinin puanı, ilk sırada tercih edendendaha yüksek ise öncelik onun olacaktır.

24- Özel koşullar ek yerleştirmede de geçerli olacak mı?

-Evet bu durum çok önemli. Fakültelerin karşısındaki, ücret ve bursdurumu, yaş ve boy, kız ya erkek, puan türü ve sıralama gibiayrıntılara mutlaka dikkat etmelisiniz. Birinci yerleştirmede bu konudaçok önemli mağduriyetler yaşandı.

25- Alan dışı tercih yapabilecek miyiz? 

-Alan dışı tercih elbette mümkün. Ama puan kaybına uğrayacağınız içinkazanma şansınızı riske atabilirsiniz. Ancak, 03’lü puanınız, girmeyidüşündüğünüz fakülteye yetiyorsa, hiç düşünmeden yazabilirsiniz...

Bu şansı kaçırmayın

Türkiye’degençlerin en büyük hayali, iyi bir üniversiteden, iyi bir meslek sahibiolarak mezun olup, iş bulabilmek. Anne babalar da farklı düşünmüyor.Onlar da çocukları adına bu özlemi duyuyorlar. Peki ne kadarı hayalinekavuşuyor. İşte o tartışmalı.

Bu yazı dizisinde yükseöğretimin genelsorunlarını tartışmayacağız. 8 gün boyunca, sadece, gençlerin ekyerleştirme döneminde, ellerine geçen bu altın fırsatı, en iyi şekildenasıl değerlendirebileceklerine rehberlik yapmak istiyoruz.

Gelecekyıl ÖSS sistemi tümüyle değişiyor. Her ne kadar katsayılar kalkıyor,sınavlar çoğalıyor, her şey çok daha kolay olacak dense de, tam tersibir durum söz konusu. 

En son söyleyeceğimizi en başta söylemekistiyorum: Sonraki yıllarda üniversiteye girmek, bugünden kolayolmayacak. Hele hele ek yerleştirme döneminde yakalanan bu fırsat belkide bir daha hiç gerçekleşmeyecek.

150 bin kontenjan söz konusu. Seç,beğen, gir. İster Türkiye’de, isterseniz KKTC’de. Üstelik çok önemlibir bölümü de devlet üniversitelerinde. 

Yaz aylarında çok sayıdayeni üniversite açıldı. Ayrıca birinci yerleştirmeden sonra açılanfakülte ve bölüm sayısı da bir hayli fazla. Ve bütün bunlara ekyerleştirmeyle öğrenci alınıyor.Dizi boyunca, sizleri yönlendirmekten daha çok, sadece bilgilendireceğiz. Sizin için en doğru olanı bulmaya çalışacağız. 

YÖK, ÖSYM, YURTKUR ve üniversitelerle direkt temasımız olacak. Gerektiğinde en doğru bilgileri birinci elden alacağız. En yeni bölümler

Ekyerleştirmeyle öğrenci alacak bölümler arasında çok yeni ve çok farklıbölümler de var. Bunlardan biri de Kadir Has Üniversitesi Yeni MedyaBölümü.

İletişim Fakültesi bünyesinde kurulan Yeni Medya Bölümü,Telekom, İnternet ve Mobil İletişim sektörlerindeki katma değerliservis üretimine yönelik nitelikli uzman yetiştirmek amacıyla kuruldu.Ek yerleştirmeyle 45 öğrenci alınacak. Ücreti de 16 bin lira artı KDV.45 kontenjanın 10’una yüzde 50, 15’ine de yüzde 25 burs verilecek.

SosyalBilimler Enstitüsü bünyesindeki Yeni Medya Yüksek Lisans programı ise21. yüzyılın bu yeni medya alanlarına yönelik içerik ve hizmetüretimine ilişkin eğitimine başlıyor.

Yüksek lisansa da 20 öğrenci alınacak. Öğrenim ücreti ise 11 bin lira artı KDV.

Telekom,İnternet ve mobil iletişim alanlarında çalışan, çalışmak isteyen ya dabu konuda bilgi birikimine sahip olmayı hedefleyen üniversitemezunlarına duyurulur.

Gazeteci ve yapımcı Mithat Bereket ’in de bu projenin önemli sacayaklarından biri olduğunu da özellikle hatırlatırız.

Türkiye’nin bu ilk ‘Yeni Medya’ bölümünde dersleri, alanında uzmanlaşmış öğretim görevlileri ve sektör temsilcileri verecek.