Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) ocak-ağustos dönemi verilerine göre, otomobil üretimi yüzde 3, ihracatı ise yüzde 7.2 oranında azaldı.
Türkiye'nin en önemli ihraç pazarlarından birisi olan Avrupa'da durgunluğun artması ile ihracatın daha da azalacağı ifade ediliyor. Otomobil üretimi bu dönemde 496 bin 302 adetten, 339 bin 403 adet seviyesine geriledi. Yılın ilk sekiz ayında toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 artarak 833 bin 146 adet oldu. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 863 bin 268 adedi buldu.
Sözcü'den Taylan Büyükşahin'in haberine göre, ocak-ağustos döneminde ticari araç üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 27 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 10 arttı. Yılın ilk 8 ayında otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 64 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise otomobil ve hafif ticari araçlarda yüzde 65, kamyon grubunda yüzde 82, otobüs-midibüs grubunda yüzde 35 ve traktörde yüzde 60 seviyesinde gerçekleşti.
Çip krizi bitmeden başlayan lojistik, hammadde ve enerji krizi otomotiv sektöründe fiyatların katlanarak artmasına neden oldu. Bu yılın ocak-eylül döneminde sıfır kilometre araç fiyatlarında artış oranının yüzde 50'ye yükseldiğini söyleyen Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, önümüzdeki dönemde tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de sıfır araç fiyatlarının artacağını kaydetti. Yalçın ayrıca, artan sıfır kilometre araç fiyatlarının karşısında ÖTV'de matrah güncellemesinin zorunlu hale geldiğini belirtti.
Ocak-ağustos döneminde otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 1 azalarak 591 bin 156 adet olarak gerçekleşti. İlk 8 ayda ticari araç ihracatının yüzde 10 oranında arttığı görüldü. Toplam otomotiv sanayi ihracatı yüzde 12 pay ile sektörel ihracat sıralamasında ikinci sırada yer aldı. Yine bu dönemde toplam otomotiv ihracatı, 2021 yılına göre yüzde 4 oranında artarak 19.9 milyar dolar oldu.