"Özgürleşen Seyirci" de beyaz perdede; Ege Belgesel Film Günleri başlıyor

"Özgürleşen Seyirci" de beyaz perdede; Ege Belgesel Film Günleri başlıyor

Murat Türker* 

Türkiye'deki en yetkin belgesel etkinliklerinden biri olarak saygı gören Ege Belgesel Film Günleri, İzmirliler için kaçırılmaz bir fırsat; gayet kapsamlı bir yelpazeye sahip olan programda Türkiye yapımı eserler dışında dünyanın çeşitli ülkelerinden önemli belgeseller de yer alıyor.

Bu sene 10. kez düzenlenen Ege Belgesel Film Günleri, İzmir'de 9-14 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek. Sektördeki ilerici pozisyonunu seneler içinde iyice belirginleştirmiş olan etkinliğin organizasyonu Ege Üniversitesi İletişim Çalışmaları Topluluğu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Film Tasarımı Bölümü'ne ait.

Alsancak'taki Fransız Kültür Merkezi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Rauf Beyru salonunda yapılacak gösterimlerin ücretsiz olması etkinliğin idealist ruhunu yansıttığı gibi siyasi duruşunu da pekiştiriyor.

Türkiye'nin içinde bulunduğu vaziyete tepki olarak son zamanlarda hararetlenen muhalif ruhu beslemek, cesaretle birlik duygusunu yaşamak ve sarf edilen bunca çabaya yönelik takdir duygularını ifade etmek üzere Ege Belgesel Film Günleri’ne katılmakta fayda var.

Zaman direniş zamanı

Gezi direnişinin temelinde yatan Emek Sineması’nı kurtarmaya yönelik protestolar, Özgürleşen Seyirci: Emek Sineması Mücadelesi belgeselinin konusunu oluşturuyor. Kentlerin yüzyıllar içinde şekillenmiş kimliği yok sayılarak birilerinin çıkarları için "soylulaştırma"ya tabi tutulan semtlerden Beyoğlu'nun gayrımüslim geçmişi oldum olası rahatsızlık vermiştir. Yönetmen hanesinde Begüm Özden Fırat ve Fırat Yücel adlarını gördüğümüz filmde, azgın kapitalizmin mabedlerinden bir AVM'ye daha dönüşecek İstiklal Caddesi’ndeki tarihi bina ve çevresi, İstanbul'u hâlâ fethetmekle meşgul zihniyete teslim olmuş durumda. Dünyanın herhangi bir yerinde görebileceğiniz mağazalar peş peşe dizilirken paranın Tanrı olduğu yeni saltanatlar kuruluyor...