Paris Kürt Filmleri Festivali 3 Temmuz’da başlıyor

Paris Kürt Filmleri Festivali 3 Temmuz’da başlıyor

Fransa Kültür Bakanlığı, Paris Belediyesi ve Wallonie-Bruxelles Merkezinin desteklediği festivalde 19 Kürt filmi gösterilecek.

bianet'in haberine göre, festival düzenleyicileri Paris Kürt Enstitüsü ve Sinemaya Franco-kurde CinéBej’in sinemaseverleri 3-6 Temmuz’da gösterilecek filmleri izlemeye davet etti.

Festivalin gösterilecek ilk filmi, Yılmaz Güney’in hayatının anlatıldığı “Çirkin Kral Efsanesi.” Filmin gösterimine yönetmen Hüseyin Tabak ve yapımcı Mehmet Aktaş katılacak.

Paris'te ilk defa

Paris’te ilk defa bir Kürt filmleri festivali düzenlenecek. Daha önce yapılan festivaller Batman, Diyarbakır, İstanbul, Süleymaniye, Dihok, Erbil, Sine, Kobani, Berlin, Londra, Stokholm, New York, Kopenhag ve Hamburg kentlerinde yapılmıştı.

Festivalin Fransızca kataloğuna bu linkle ulaşabilirsiniz.

Katalogta yer alan Pantor (Pantolon) filminin başrol oyuncusu Suat Usta bianet’teki bir söyleşisinde filmi bu sözlerle tanıttı:

“Pantor filminde: 1930’larda Kılık kıyafet kanunundan sonra,daha önce hiç şehire gitmemiş olan bir adamın şehire gidiş hikayesi anlatılıyor. Köyde şalvar giyen vatandaşlar şehre inmek için bütün köy sakinleri için alınmış tek pantolonu(pantor) giymek zorunda... Filmin Yönetmeni “Mast” kısa filmi ile tanıdığımız Tahsin Özmen.”

Festivalde ödüllü filmler yer alıyor. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde bir, Uluslararası Ankara Film Festivalinde altı dalda ödüle layık görülen "Hewno Bêreng" (Renksiz Rüya) filmi, Dihok Uluslararası Film Festivalinde "en iyi yönetmen" ödülüne layık görüldü.

Mehmet Ali Konar bianet'teki bir söyleşide:

"Bir film yapmaya karar verdiniz mi, imkanlar her ne olursa onu iyi yapmalısınız. Çünkü hiç bir festival mazeret kabul etmez. Daha önce başka yerde söylemiştim, bu bir tercih fakat çok riskli" demişti.