T24 Dış Haberler
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bugün Tayvan’a ulaşması beklenirken Çin Dışişleri Bakanı Wang Yİ’den tepki geldi.
Reuters’ın aktardığı habere göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, “Tayvan meselesinde ‘ateşle oynayan’ ABD’li politikacılar iyi bir sonuca ulaşmayacak” dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise, Pelosi’nin beklenen Tayvan ziyareti konusunda ABD ile iletişim hâlinde olduklarını söyledi.
Yerel kaynaklar, Pelosi’nin bugün Tayvan’a ulaşacağını, 3 Ağustos’ta da devlet başkanı Tsai Ing-wen ile görüşeceğini aktarıyor.
Pelosi'nin Tayvan'a gittiği düşünülen uçağının havalanmasının ardından Çin uçakları Tayvan Boğazı'nda uçmaya başladı.
Çin, daha önce Pelosi’nin olası Tayvan ziyaretinin “ciddi sonuçlar doğuracağını söylemişti.
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.