Pelosi ziyaretinin ABD-Pekin hattında gerilimi tırmandırmasının ardından ABD savaş gemileri ilk kez Tayvan Boğazı'ndan geçti

Pelosi ziyaretinin ABD-Pekin hattında gerilimi tırmandırmasının ardından ABD savaş gemileri ilk kez Tayvan Boğazı'ndan geçti

T24 Dış Haberler

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ziyaretinin Washington-Pekin hattında gerilimi artırmasının ardından ilk kez iki ABD savaş gemisinin Tayvan Boğazı'nın uluslararası sularından geçtiği belirtildi.

ABD'nin 7. Filosu, güdümlü füze taşıyan Chancellorsville ve Antietam isimli gemilerin "rutin Tayvan Boğazı geçişi" yaptığı ifade edildi. 

Açıklamada, "Gemilerin Tayvan Boğazı'ndan geçmesi ABD'nin özgür ve açık bir Hint-Pasifik'e bağlılığını göstermektedir. ABD, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde uçar, yüzer ve faaliyet gösterir" denildi. 

ABD ve müttefiklerinin Tayvan Boğazı'nı rutin olarak kullanması Çin'i rahatsız ediyor. ABD ordusunun Tayvan Boğazı'nı geçmesi genellikle 8 ila 12 saat sürüyor ve gemiler Çin ordusu tarafından yakından takip ediliyor. 

Ağustos ayının başında ABD'nin yasama organı Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Nancy Pelosi, Çin'in tüm tehdit ve uyarılarına rağmen Tayvan'a gitmiş ve burada görüşmeler gerçekleştirmişti. Çin, bunun üzerine adanın etrafında büyük askeri tatbikatlar başlattı. 

ABD savaş gemileri, bu gelişmelerden sonra ilk kez Tayvan Boğazı'nı kullandı. 

Çin-Tayvan anlaşmazlığı

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.