Polanski'nin tutuklanması diplomatik krize yol açtı

Polanski'nin tutuklanması diplomatik krize yol açtı

Roman Polanski'nin gözaltına alınması, Paris-Washington-Bern hattında diplomatik krize yol açtı.“Rosemary’nin Bebeği” ve “Chinatown”, “Piyanist”, gibi önemli filmler yapan Polonyalı ünlü yönetmen Polanski’nin, 32 yıl süren tecavüz davasından tutuklanması hem sanat dünyasını hem de siyasileri şaşırttı.Polanski’nin ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ almak için gittiği İsviçre’de gözaltına alınması, İsviçre-ABD-Fransa üçgeninde diplomatik krize neden oldu. Fransız vatandaşı da olan Polanski, İsviçre’den ABD’ye iade edilmesini itiraz ettiğini açıklarken, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner devreye girdi. Kounchner, Polonya dışişleri bakanıyla birlikte ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a çağrıda bulunarak Polanski’nin durumuyla ilgilenmesini istedi. Polanski’nin bir an önce kefaletle serbest bırakılması ümit ettiğini söyleyen Kouchner, gözaltının “biraz kuşkulu” olduğunu söyledi. Fransız Kültür Bakanı Frederic Mitterrand ise Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin konuyu “Büyük bir dikkatle takip ettiğini ve olayın hemen bir sonuca bağlanması umudunu taşıdığını” belirtti.İsviçre Adalet Bakanlığı ise Roman Polanski’nin ülkeden kaçmasını engelleyecek “çok katı koşullar altında” kefaletle serbest bırakılabileceğini açıkladı.

Modellik vaadi

Polanski 13 yaşındaki Samantha Geimer’a, aktör Jack Nicholson’ın Los Angeles’taki evinde uyuşturucu verip, tecavüz etmişti. Modellik vaadi, şampanya ve uyuşturucuyla kandırılan Samantha Geimer(45) bugün onun serbest bırakılmasını istiyor. Üç çocuk sahibi olan ve medyadan kaçmak için Hawaii’ye yerleşen Geimer, daha önce Polanski ile mahkeme dışı anlaşmaya varmıştı. Geimer, davayla ilgili ayrıntıların yayımlanmasının, kendisine, kocasına ve çocuklarına zarar verdiğini söylerek suçlamaların düşürülmesini istedi. Polanski ABD’de 1977’de, 13 yaşındaki bir kız çocuğu ile cinsel ilişkiye girdiğini kabul etmiş bir yıl sonra da Fransa’ya kaçmıştı.

Polanski’ye özgürlükAralarında Costa Gavras, Wong Kar Wai, Monica Belluci ve Fanny Ardant gibi sinema yapımcıları veya sanatçıları, Polonski’nin serbest bırakılması için kampanya başlattı. Dilekçede, “Büyük çağdaş sinema-yapımcılarını, uluslararası kültürel bir etkinlikte tutuklamak kabul edilemez” denildi.AP’den Polanski skandalıPolanski’nin cumartesi günü gözaltına alınmasının sonra dünya basını hemen harekete geçerken Amerikan AP ajansı büyük bir hata yaptı. AP ajansı “İsviçre seks davasında Polanski’yi gözaltına aldı” başlıklı haber yerine editör ile muhabir arasındaki iç yazışmayı yayınladı. AP sözcüsü Paul Colford, skandalın teknik ve insani hatadan kaynaklandığını kabul etti ancak skandal soru işaretleri yarattı. İşte o diyaloglar:- Sürpriz yok, New York davayı takip ediyor- Özellikle neden şimdi olduğunu bilmek istiyorlar. (Daha önce hiç İsviçre’ye ayak basmamış mıydı?) Sheila’nın teorisine göre, bu onların UBS’yle(İsviçrenin en büyük bankası UBS) ilgili yoğun baskı altında olmalarından ve ABD’nin önüne kemik atmak istemelerinden kaynaklanıyor, ama oradaki adalet bakanlığı kaynaklarından da kontrol eder misin?