Polis, Çorlu tren katliamında yakınlarını kaybeden ailelere Anayasa Mahkemesi'nin önünde müdahale etti

Polis, Çorlu tren katliamında yakınlarını kaybeden ailelere Anayasa Mahkemesi'nin önünde müdahale etti

8 Temmuz 2018’de 25 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı Çorlu tren katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri Anayasa Mahkemesi önünde basın açıklaması yapmak için bir araya geldi. Polis yakınlarını kaybeden ailelere müdahale etti. Katliamda yaşamını yitiren Oğuz Arda Sel'in dedesi fenalık geçirdi ve ambulansla alandan götürüldü. Ailelerin yanında HDP Hatay Milletvekili Barış Atay, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP eski milletvekili Aylin Nazlıaka ve CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer bulunuyor.

 
Polis müdahalesi ile mahkemenin önünden uzaklaştırılan aileler basın açıklamasını parkın önünde yaptı. Tren kazasında annesini ve babasını kaybeden İsmail Kartal, "Kazada annemi, babamı kaybettim. Bunun hesabını sormayacağımı mı zannediyorsunuz? Sessiz kalabileceğimizi mi zannediyorsunuz? Milyonlarca insan bizi destekliyor. Susmayacağız, susturamayacaksınız" dedi.

Ne olmuştu?

Kazada yaşamını yitirenlerin yakınları sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışmıştı. Ailelerin sorumluların yargılanması talepleri devam ederken kazadan 8 ay sonra 5 Mart 2019 tarihinde Savcılığın hazırladığı iddianame Çorlu 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
 
Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD hakkında kovuşturmaya yer yoktur diyerek takipsizlik kararı verdi

TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demir Yolu Bakım Müdürlüğü Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, Çerkezköy 143 Yol Bakım Şefliği Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım Onarım Memuru Celaleddin Çabuk “taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma” suçlamasıyla 3 Temmuz 2019’da hâkim karşısına çıkacak.

Oğuz Arda Sel'in annesi Mısra Öz Sel, "Takipsizlik kararları kaldırılsın diye Çorlu’da ‘Adalet Nöbeti’ başlattık ama o da dikkate alınmadı. 3 Temmuz’da görülecek dava sadece dört kişi üzerinden yürütülecek. Devlet Demir Yolları üst yönetimi, siyasiler ve bürokratlar kovuşturmada yargılanması gerekli görülmedi. Biz bu kişiler hakkında takipsizlik kararının kaldırılmasını istiyoruz. Bunun için de Anayasa Mahkemesi’ne başvurularımızı yaptık. ‘Adalet Nöbeti’mizin bir ayağı da Anayasa Mahkemesi’nde olacak" ifadelerini kullanmıştı