BaşkanlığınıErden Kıral'ın üstlendiği jüride İzzet Günay, Mustafa Altıoklar,Mustafa Ziya Ülkenciler, Nurgül Yeşilçay, Ömür Gedik, Sırrı SüreyyaÖnder, Yavuz Bingöl ve Zeynep Oral yer alıyor.
Altın Portakal için bu yıl yarışacak 16 film:
Emre Şahin, '40' Kutluğ Ataman, 'Aya Seyahat' Meriç Demiray, 'Babam Büfe' İlksen Başarır, 'Başka Dilde Aşk' Onur Ünlü, 'Beş Şehir' İnan Temelkuran, 'Bornova Bornova' Murat Saraçoğlu, 'Deli Deli Olma' Ümit Ünal, 'Gölgesizler' Orhan Eskiköy, Özgür Doğan, 'İki Dil Bir Bavul' Yavuz Özkan, 'İlkbahar - Sonbahar' Mehmet Bahadır Er, Maryna Gorbach, 'Kara Köpekler Havlarken' Zeki Demirkubuz, 'Kıskanmak' Reha Erdem 'Kosmos' Miraz Bezar 'Min Dît' (Ben Gördüm) Bahadır Karataş, 'Usta' Mahmut Fazıl Coşkun, 'Uzak İhtimal'
Filmlerin açıklandığı toplantıya, yönetmen vemüzisyen Ülkü Erakalın, sinema oyuncuları Berhan Şimşek, Selda Alkor,Yusuf Sezgin, Erol Günaydın, festival müziği ''Antalya'ya Koş''şarkısının bestecisi Ali Kocatepe ve sinema eleştirmeni Atilla Dorsayda katıldı.
Akaydın,burada yaptığı açıklamada, 6 Haziranda genel kurulunu yapan AKSAV'ın,2,5 aylık dönemde çok zengin bir festival programı hazırladığınıbildirdi.
Programıhazırlarken Karlovy Vary ve Venedik film festivallerine katılaraknitelikli filmler için bağlantılar kurduklarını belirten Akaydın, 9milyon TL olarak öngörülen festival bütçesinin 7 milyon TL olarakgerçekleşeceğini, geçen yılki festival bütçesinin ise 21 milyon TLolduğuna dikkati çekti.
Kültürve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın 1 milyon 200 bin TL'lik kaynağıpeşin olarak geçen hafta gönderdiğine işaret eden Akaydın, Türk TanıtmaFonu'ndan sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'dan da bir katkıbeklediklerini ifade etti.
Akaydın,bu yılki festivalin ''Sinema ve Müzik'' ile '''Film Şeritleri ile1960'lara Yolculuk''' temalarıyla şekillendirildiğini bildirdi.
Festivale yoğun ilgi
Festivalebu yıl sinemacıların ilgisinin çok yoğun olduğunu belirten Akaydın,şunları söyledi: ''Altın Portakal tarihindeki tüm zamanların en yüksekkatılımı bu yıl yaşandı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'na 43 filmbaşvurdu. Bu 43 eser, ön jürimiz tarafından değerlendirmeye tabitutuldu ve 16 film finale kaldı. Bu 16 film ile ilgili önemli birnoktanın daha altını çizmek isterim. Bu 16 filmin 8'i, ilk filminiçeken yönetmenlerin eserlerinden oluşuyor. Festivalin temel amacınınnitelikli Türk filmlerinin üretimini teşvik etmek ve sinema sanatı vesanatçılarını uluslararası platformlara taşımak olduğunu düşünürsek,ilk filmini çeken 8 yönetmenin de finale kalması festivalimizin amacıile örtüşen sevindirici bir durum tespiti olmuştur.''
''Halkın portakalı ödülleri'
Akaydın,festivalde bir başka rekorun da ulusal ölçekte gerçekleştirilen kısafilm yarışmasında gerçekleştiğine işaret ederek, ''Kısa filmyarışmamıza tam 234 film başvurdu ve yine tüm zamanların katılım rekorukırıldı'' dedi.
Akaydın,festivalde 17 tematik program başlığının yer aldığını, toplam 150 filmgösterilip, 7 sergi açılacağını, festival kapsamında 7 kitapyayımlanacağını ve 7 panel ile söyleşi gerçekleştirileceğini anlattı.
Akaydın,şöyle devam etti: ''Festivalimizdeki ve ülkemizdeki bir ilktenbahsetmek istiyorum. 'Halkın Portakalı' adını verdiğimiz bu programsanatsal yaşamdan soyutlanmış, sadece popüler kültür ögeleri ve TV'lertarafından kuşatılmış halkı birebir sinema sanatının içine çekmeyihedefliyor. 7 Eylülde başlayan sinema atölyesi kursları 21 Eylüle kadarsürecek ve ardından Antalya'nın amatör sinemacıları kendimahallelerinin sosyal gerçeklerini perdeye yansıtacak. Daha sonra,halkımızın çektiği bu filmlere yine halkımızın kendisi oy verecek ve'Halkın Portakalı Ödülleri' sahiplerini bulacak. Ödülü kazanan filminyönetmeninin mahallesine 'Halkın Portakalı Anıtı' dikilecek ve ödülkazanan filmin kadrosu bu anıta isimlerini yazdırarak efsaneleşecek.''
Festivallerin,sanatları yaşatırken ait olduğu kente de sanatın ve sanatçının aydınlıkışıklarını getirdiğini ifade eden Akaydın, bu bakış açısıyla bu yılfestivalin tüm kenti kucaklayan bir yapılanma ile şekillendiğinivurguladı.