Prenses Diana'nın ölümünde aydınlatılamayan detay: "Fransız yetkililer kaza gecesi tünelde bulunan Fiat Uno'yu kaybetmenin sıkıntısını yaşıyor"

Prenses Diana'nın ölümünde aydınlatılamayan detay: "Fransız yetkililer kaza gecesi tünelde bulunan Fiat Uno'yu kaybetmenin sıkıntısını yaşıyor"

Fransa’da 1997 yılında Prenses Diana’nın hayatını kaybettiği trafik kazasını soruşturan memurlar, kaza sırasında tünelde olan Fiat Uno aracın izini kaybetmenin hâlâ süren bir “sıkıntı" olduğunu söyledi.

Prenses Diana, 31 Ağustos 1997’de, Paris’te bir trafik kazasında hayatını kaybetmişti. Kazada Prenses Diana’nın o dönemki erkek arkadaşı Dodi Al Fayed, şoför Henri Paul da hayatını kaybetmişti. Diana’nın koruması Trevor Rees-Jones ise hayatta kalmıştı.

Diana’nın ölümüne ilişkin hazırlanan “Investigating Diana: Death In Paris” isimli belgeselde konuşan, 1997 yılında Fransa’nın suçla mücadele özel biriminden dedektifler, kazaya ilişkin aydınlatılamayan detaydan bahsetti.

Kazanın gerçekleştiği sırada Pond de l’Alma tünelinde bulunan iki görgü tanığı, tünelde bir beyaz Fiat Uno aracın olduğunu belirtmişti. Aracın içinde bir adam ve köpek gördüklerini belirtmişlerdi. 

Özel birim müdürü Martine Monteil, izi kaybedilen Fiat Uno’yla ilgili açıklamasında “Bütün dünya Galler Prensesi’nin sıradan bir kazada hayatını kaybettiğini kabul etmekte zorlandı. Fiat Uno’yla ilgili sıkıntı yaşıyorum çünkü tamamıyla bitirilmiş işleri severim. Maalesef o aracın izini kaybettik” dedi.

Monteil, Fiat Uno’nun sürücüsünün kazaya ilişkin bir sorumluluğu olmadığını şu sözlerle belirtti: “Tek başına sessiz bir biçimde aracını sürüyor ve bir anda yüksek hızla bir Mercedes gelerek ona çarpıyor. Sorumluluk hâlâ Mercedes’te.

Prenses Diana ve erkek arkadaşı, kazanın olduğu gece paparazzilerden kaçıyordu.

Suçla mücadele özel bölümünden Eric Gigou da belgesele yaptığı açıklamalarda “Ne olduğunu anlayabilmek için elimizden geleni yaptık. Binden fazla insan Fransız birimleri tarafından soruşturuldu. Benim kafamda tek açık kalan kapı Fiat Uno’nun sürücüsünün ifadesi oldu” dedi.

Prenses Diana’nın ölümü üzerine pek çok komplo teorisi geliştirilmişti. Kazanın gerçekleştiği tünelin kamera kayıtları olmaması sebebiyle, Diana’nın aracıyla çarpışan Fiat Uno soru işaretleri doğurmuştu.

Öte yandan kazadan 10 yıl sonra varılan kararda sürücü Henri Paul’un sarhoş olduğu, çok hızlı kullandığı ortaya çıkmıştı. Prenses Diana ve erkek arkadaşının ise emniyet kemeri takıyor olsalardı kurtulabilecekleri anlaşılmıştı.