Prof. Dr. Elmacı:Bebeğinizin baş çevresini ölçtürmeyi ihmal etmeyin

Prof. Dr. Elmacı:Bebeğinizin baş çevresini ölçtürmeyi ihmal etmeyin

İSTANBUL, (DHA)-ANNE karnında başlayan beyin gelişiminin, doğumdan sonra da hızla devam ettiğini söyleyen Memorial Şişli-Ataşehir Hastaneleri Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, \"Bebeklerde anne babalar tarafından fark edilmesi güç olan ve sık görülebilen beyin içinde su toplanması ya da kafatasının zamanından önce kapanması beyin gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Anne karnındaki dönemden itibaren bebeğin baş çevresinin ölçülmesi yaşanabilecek sorunlara erken müdahale şansı verebiliyor\" dedi.  

Prof. Dr. İlhan Elmacı,  bebeklerde beyin sağlığını ilgilendiren rahatsızlıklardan hidrosefali ve kraniosinostoz hakkında bilgi vererek septomları şöyle sıraladı:

BEBEĞİNİZİN KAFASI NORMALDEN BÜYÜKSE

\"Beyin, kafatasında beyin omurilik sıvısının içinde bulunmaktadır. Beynin beslenmesine, atıkların taşınmasına, basınç değişikliklerinin düzenlenmesine ve dışarıdan gelebilecek darbelere karşı koruma özelliği olan beyin omurilik sıvısı çeşitli nedenlerle artış gösterebilmektedir. Hidrosefali yani kafa içindeki su birikmesinin kritik boyutlara ulaşması; beynin büyümesini ve gelişmesini engelleyebilmektedir. Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte; başın normalden fazla büyümesi; kafa derisinin incelmesi ve kafadaki damarların belirginleşmesi; kusma; huzursuzluk; gözlerin aşağıya kayması; nöbetler; yürüme veya konuşmada gerileme hidrosefalinin en sık rastlanan belirtileri arasındadır.\"

TEDAVİYİ GECİKTİRMEYİN

Hidrosefalinin tedavisinin endoskopik yöntemlerle veya şant yerleştirilerek yapılmakta olduğunu belirten Memorial Şişli/Ataşehir Hastaneleri Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, \"Endoskopik yöntemlerin başarılı olup olmayacağı görüntüleme tetkiklerinden elde edilen sonuçlarla öngörülebilmektedir. Endoskopik müdahalenin uygulanamadığı durumlarda şant tedavisi tercih edilmektedir. Hastada ömür boyu takılı kalan şant, beyin içinde biriken fazla sıvının vücudun farklı bölgelerine aktarılmasını sağlamaktadır. Bazı durumlarda şant tıkanabildiği için değiştirmek gerekebilmektedir. 1 saat gibi kısa bir sürede gerçekleştirilen şant takma işlemiyle bebeğin beyin gelişimine imkan verilmektedir\" dedi.

BEBEĞİNİZİN BINGILDAĞINI HAFİFÇE KONTROL EDİN

Baş çevresinin aşırı büyümesi gibi büyümemesinin de sorun yaratabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Elmacı, erken kemikleşme sonucu kafatasının beklenenden önce kapanması beynin baskı altında kalmasına neden olmaktadır diye uyardı.  \"Kraniosinostoz olarak adlandırılan bu durumda halk arasında bıngıldak olarak tanımlanan fontanel kapanarak şekil bozukluğuna yol açmaktadır\" diyen Elmacı \"Kafatasının içinde hapsolan beynin büyümesi alın ya da kafatasının arkası gibi birleşmenin olduğu yerde kabarıklık meydana getirmektedir. Ebeveynlerin başın üst kısmında bıngıldak olarak bilinen bölgeye parmaklarını koyarak beynin atımını takip etmeleri kafatasının erken kapanıp kapanmadığını erken teşhis etmek bakımından önemlidir\" diye konuştu.

BEBEĞİNİZİN BAŞ ÇEVRESİNİ ÖLÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

Anne karnında başlayan, bebeğin baş çevresinin ölçümü doğumdan sonra da her ay aksatılmadan yapılması gerektiğine vurgu yapan Elmacı şöyle konuştu:

 \"Baş çevresinde olması gerekenden fazla büyüme ya da büyümeme durumunda hemen bir uzmana başvurulmalıdır. Kafatasının beklenenden önce kapanması durumunda radyolojik görüntülemelerle kafatasını ve beynin durumu kontrol edilmektedir. Sinir sistemi, beyin ve omuriliğin mahremiyetini bozacak bir kapanma varlığı ile beynin üstünde kemik olmadığı durumlarda bebeğin beyin gelişimini korumak için cerrahi işlemle birleşen kemikler açılmaktadır. Beyin gelişiminde sorun yaşamamak için bu işlemin zaman kaybedilmeden yapılması hayati önem taşımaktadır. Cerrahi işlemde bebeğin kilosu önemli olduğu için gerekli haller dışında ameliyatlarda genellikle 5 ya da 6. ay tercih edilmektedir.\"

ÇOCUĞUNUZU SÜREKLİ AYNI POZİSYONDA YATIRMAYIN 

Kraniosinostoz 9 ve10\'uncu ayda başlamışsa, beyin rahat, şekil bozukluğu da fazla yoksa cerrahi işleme başvurmadan bekleyerek gözlemlemenin olumlu sonuçlar verebildiğine işaret eden Prof. Dr. Elmacı \"Bebek 13 ve 14\'üncü aya ulaştığında bir miktar şekil bozukluğundan başka bir sorun görülmüyorsa bu süreç müdahale gerektirmeden tamamlanabilmektedir. Erken kraniosinostoz tablolarında çocuğun yatış pozisyonuyla beyni şekillendirme imkanı da bulunmaktadır. Bebeklerin kemikleri çok elastik olduğundan, devamlı aynı pozisyonda yatırılması halinde yatış yönünde çöküntü oluşabileceği unutulmamalıdır. Beyin sıkışıklıktan dolayı bir baskı altında değilse ilerlememiş kraniosinostoz vakalarında kask yöntemiyle de şekil bozuklukları giderilebilmektedir\" dedi.

KONTROLLER ANNE KARNINDA BAŞLIYOR

\"Hidrosefali ya da kapanma defekti varlığı, bebek henüz doğmadan, anne karnında yapılan intrauterin ultrasonografik incelemeler ve testlerle saptanabilmektedir\" diyen Elmacı, \"Bu tür bir riskin varlığında müdahale için doğum beklenmektedir. Bebeğin dünyaya gelmesinin ardından yapılan muayeneyle defektin ne kadar hayati olduğu konusunda fikir sahibi olunduktan sonra tedavi şekillenmektedir\" şeklinde konuştu.

(FOTOĞRAF)